Što ćemo jesti za 10 godina i kako će na taj odabir utjecati tehnologija? Odgovore nudi futurologinja prehrane

Dr. Morgaine Gaye futurologinja je koja radi predviđanja o promjenama prehrambenih navika potrošača i njihovu utjecaju na prehrambenu industriju.

Martina Čizmić | 13.07.2018. / 14:40

Dr. Morgaine Gaye (Foto: PR) (Foto: PR)

Dr. Morgaine Gaye futurologinja je koja se specijalizirala na temu prehrane te istražuje nadolazeće promjene u konzumaciji namirnica i predviđa što ćemo jesti za pet do deset godina. Jedno je od predviđanja dr. Morgaine Gaye da ćemo u budućnosti koristiti uređaje koji će biti direktno povezani s našim DNK-om, a koji će nam ukazivati što bismo trebali jesti u tom danu kako bismo iskoristili svoj puni potencijal. Uređaje ćemo koristiti u vlastitoj kuhinji i u trgovinama te ćemo na temelju njihove analize birati namirnice.

Futurologinja okuplja istraživački tim te primjenjuje suvremeni znanstveni pristup istraživanju povijesti, prirode, globalnih kultura, marketinga te ponašanja potrošača kako bi mogla donijeti predviđanja vezana za prehranu. Dr. Morgaine Gaye smatra da se okus, iako ga poimamo kao biološko iskustvo, može promatrati kao socijalni fenomen. Dr. Gaye ističe kako bez obzira na to što jedemo ili ne jedemo, sa svime što kupujemo, uzgajamo i konzumiramo donosimo osobne, kulturne, društvene i političke odluke te tako održavamo vlastite kulturne obrasce.

Za kreiranje predviđanja važni su različiti faktori, od pakiranja, kulture, tradicije, religije, proizvoda koji se trenutno mogu naći na policama do proizvoda koji su se prestali proizvoditi ili prodavati. Kao futurologinja prehrane, dr. Gaye istražuje zašto konzumiramo određene namirnice te predviđa buduće trendove koji zahvaćaju cjelokupno društvo, ne ostavljajući pojedincu previše mogućnosti da ostane nezahvaćen određenim globalnim trendom.

Futurologinja Gaye predaje na Sveučilištu Nottingham Trent u Londonu i Sveučillištu Lund u Švedskoj. Redovito drži predavanja, seminare, provodi akademska istraživanja, objavljuje publikacije, piše novinske članke te savjetuje prehrambene kompanije. Primarne su joj teme budućnost hrane, budućnost zdravlja i povezanost osobnog identiteta s odabirom namirnica. Dr. Gaye ističe kako je jedno sigurno, a to je da će u periodu od pet do deset godina ljudi mnogo bolje razumjeti ono što jedu.

Koji su nadolazeći trendovi te kako će tehnologija biti povezana sa svakodnevnom konzumacijom namirnica, Gaye će govoriti na konferenciji Future Tense 2. listopada 2018. godine u zagrebačkoj Laubi.

Future Tense (Foto: PR) (Foto: PR)

Tihomir Adam, direktor hrvatske prehrambene kompanije Zvijezde, koja je podržala dolazak futurologinje na konferenciju, izjavio je: Izuzetno nam je drago što možemo podržati konferenciju Future Tense i na taj način iz prve ruke odškrinuti vrata budućnosti. Možda danas ne možemo zamisliti proizvod koji će željeti naš potrošač budućnosti, ali futurologija nam može pomoći da predvidimo njegove potrebe i promjenu trendova, što je dobra smjernica za planiranje budućeg poslovanja.

Uz Gaye na konferenciji Future Tense govorit će i drugi futurolozi: Aric Dromi o pametnim gradovima, David Birch uz podršku Addiko Bank o budućnosti plaćanja i Gerd Leonhard o utjecaju razvoja tehnologije na razvoj čovječanstva.

Više informacija o konferenciji potražite na www.futuretense.eu

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti