Galaxy Watch: Uskoro stiže nova generacija Samsungovog pametnog sata

Apple Watch uskoro bi mogao dobiti velikog konkurenta u Samsung Watchu, Samsungovom pametnom satu koji će raditi na Googleovom Wear OS operativnom sustavu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.07.2018. / 10:08

Samsung Gear S3 (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Nova generacija Galaxy Notea nije jedini pametni uređaj koji Samsung priprema za nadolazeće mjesece te uskoro možemo očekivati i novu generaciju njihovog pametnog sata. Neke dosadašnje glasine govorile su o novom modelu iz Gear serije – modelu Gear S4, no ova je kompanija nedavno zaštitila ime Galaxy Watch, što su brojni tehnološki portali protumačili kao promjenu Samsungove strategije. Naime, osim promjene imena, južnokorejska kompanija, čini se namjerava promijeniti i operativni sustav na kojem će ovaj pametni sat raditi.

Posljednji modeli top modela Samsungovih pametnih satova radili su na njihovom operativnom sustavu Tizen, no nadolazeći model Tizen bi mogao zamijeniti s Googleovim operativnim sustavom Wear OS. Ekipa iz Googlea nije bila zadovoljna s dosadašnjom situacijom na tržištu pametnih satova na kojem dominira Apple sa svojim Apple Watchom te vjeruju kako će nova (i rebrandirana) verzija operativnog sustava, kao i novi procesori koje Qualcomm priprema posebno za novu generaciju satova zaoštriti konkurenciju na ovom tržištu.

Galaxy Watch, dakle, mogao bi raditi na Googleovom operativnom sustavu za nosive uređaje i, uz očekivane Googleove i Huaweijeve pametne satove, vjerojatno će biti najveći konkurent Appleovim satovima. Trenutno nema nekih konkretnijih informacija o ovom satu, no jasno je kako možemo očekivati uređaj s naprednim hardverom i tehnologijama poput podrške za glasovnog asistenta Bixby, senzora za otkucaje srca, brojnih aplikacije za fitness itd.

Jedna od mogućnosti je da Samsung radi na dva modela pametnih satova koje će uskoro predstaviti te bi uređaji mogli imati isti ili sličan hardver, a najveća razlika bila bi u softveru – Galaxy Watch pokretao bi Googleov Wear OS, dok bi Gear S4 radio na Samsungovom Tizenu.

Izvor: Cnet
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti