Gamer rođen bez očiju videoigre igra od svoje 5. godine

Toby Ott rođen je bez očiju, no to ga nije spriječilo da uživa u igranju omiljenih videoigara.

Monika Nožić Monika Nožinić | 01.06.2017. / 16:29

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

28-godišnji Toby Ott zbog rijetke je bolesti, bilateralne anoftalmije, rođen bez očiju. Igre je zavolio još kao petogodišnjak, kada je na arkadnim automatima počeo igrati Mortal Kombat. Ljubav prema igrama ubrzo je prerasla u njegov život pa Toby danas samostalno ili uz nečiju pomoć igra gotovo sve vrste igara.

Tobi igrama daje potpuno novi smisao, budući da ih zapravo nikad nije vidio. Na temelju zvuka određuje na kojoj se razini nalazi, na kojem je dijelu zaslona njegov lik i gdje bi trebao ići dalje. Njegova mašta i želja za igrom pobijedili su gotovo nemoguće, a dokumentarni film o ovom neobičnom gameru osvojio je nagrade na festivalima diljem svijeta. Kratki dokumentari film "Gaming Through New Eyes" snimio je Berk Icel, gamer i YouTuber (dansg08) poznat po svojim "filmskim verzijama" videoigara (spajanje svih scena iz videoigre u jednu filmsku cjelinu), kojem se Tobi javio mailom kako bi mu priopćio koliko uživa u njegovim opisima igara i videopričama.

Tobyjeva omiljena vrsta igara su pucačine, a uživa u Mortal Kombatu i Injusticeu, iako voli i Final Fantasy serijal. Pomoć prijatelja neophodna mu je za snimanje pozicija ili potragu za municijom u pucačinama, a voli igrati i u društvu drugih gamera.

"Igre su ogroman dio mog života, obožavam ih i još uvijek su mi zabavne! Zaista želim da druge slijepe osobe pokušaju igrati videoigre jer će ih one zabaviti i pružiti im novu nadu", kaže Toby.

Toby Ott redovno je završio osnovnu i srednju školu, a zatim i trogodišnji studij glazbene umjetnosti (teorija i izvođenje), nakon čega je završio i studij IT menadžmenta.

Odmalena koristi štap za snalaženje u prostoru, a kod kuće koristi poseban tablet za slijepe i slabovide osobe, koji je kompatibilan i sa Android platformom.

Istovremeno koristi Mac i Windows računala koji imaju ugrađene opcije kontroliranja sustava glasom, na temelju čega može brzo i lako pristupiti igrama, YouTubeu i drugim sadržajima. Toby od malih nogu "čita" Brailleovo pismo, normalno se koristi tipkovnicom i mobilnim telefonom i poprilično je samostalan, čak toliko da se samostalno vozi podzemnom željeznicom i gradskim prijevozom.

Nevjerojatnu priču o Tobyju, dokumentarac pod nazivom "Gaming Through New Eyes" pogledajte u nastavku, a informacije o filmu potražite na IMDb stranici.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti