Garmin predstavio novu navigaciju koja ne odvlači pažnju vozača

Vjerojatno najpoznatiji brand navigacijskih uređaja, Garmin, novom 'head-up display' navigacijom vozačima omogućava da u isto vrijeme prate upute, ali i gledaju cestu ispred sebe, čime će se smanjiti opasnost od prometnih nesreća.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 08.07.2013. / 19:28

Garmin predstavio novu navigaciju koja ne odvlači pažnju vozača

Vjerojatno najpoznatiji brand navigacijskih uređaja, Garmin, novom "Head-Up Display" navigacijom vozačima omogućava da u isto vrijeme prate upute, ali i gledaju cestu ispred sebe, čime će se smanjiti opasnost od prometnih nesreća. 

Sustav je jednostavno nazvan "Head-Up Display" (HUD) zato što vozači koji će ga koristiti više ne moraju skretati pogled s ceste. Uređaj je prijenosan, a glavna je karakteristika da navigaciju zapravo reproducira na vjetrobransko staklo ili na priključni refleksni objektiv s kojim dolazi u paketu. Na ovaj način se stavlja dodatni naglasak na sigurnost u prometu, o čemu Garmin i te kako vodi računa.

Inače, radi se o klasičnoj "turn-by-turn" navigaciji u Garminovom stilu, a HUD navigacija može reproducirati pokazivače smjera koji vozaču sugeriraju kuda mora skrenuti, udaljenost do sljedećeg skretanja, ograničenje brzine, predviđeno vrijeme dolaska, potencijalne zastoje u prometu ili radove na cesti, odnosno policijske mjerače brzine...

Sjajna je vijest što se HUD GPS navigacija može putem Bluetootha spojiti s NAVIGON aplikacijom, koja je već odavno dostupna za iPhone, Android i Windows 8 pametne telefone. HUD, naravno, nudi vizualne informacije, ali tu su i glasovna upozorenja, koje vozač može slušati preko svog telefona ili stereo sustava u automobilu.

"Head-up display" se već ugrađuje u neke automobile više klase, kao što je Audi S6, ali će uskoro biti dostupna i "stand alone" verzija koja će se moći ugraditi u bilo koji automobil. Preporučena maloprodajna cijena iznosit će 129,99 američkih dolara. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti