Garmin Vivosmart, pametna narukvica na kojoj još treba raditi

Zadnjih dva tjedna ‘družio’ sam se s pametnom narukvicom iz Garmina koja nosi naziv Vivosmart, uređaju koji se nalazi na sve zanimljivijem i brže rastućem tržištu.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 01.12.2014. / 09:42

Garmin Vivosmart, pametna narukvica na kojoj još treba raditi

Zadnjih dva tjedna ‘družio’ sam se s pametnom narukvicom iz Garmina koja nosi naziv Vivosmart, uređaju koji se nalazi na sve zanimljivijem i brže rastućem tržištu.

Kao i sve druge, tako i Garminova narukvica izrađena je od finog materijala, i prilagođena je za nošenje na ruci, no prvi problem s kojim sam se susreo su bili oni s spajanjem preko Bluetootha, što mi je uspjelo tek iz petog pokušaja, za razliku od ostalih narukvica gdje mi je to uspjelo odmah iz prve.

Nakon spajanja, trebalo mi je malo vremena da uspijem pohvatati kako funkcionira narukvica, jer nisam tip koji preferira listanje po priručniku, no Garmin je prilično jednostavan i s dva-tri Google upita uspio sam pronaći sve što se nudi na narukvici. 

Garmin Vivosmart, pametna narukvica na kojoj još treba raditi

Vivosmart ne nudi neke pretjerano nove mogućnosti, pa tako možete pratiti kalorije, korake, vrijeme, spavanje, no na službenoj stranici navedeno je da je moguće mjeriti otkucaje srca koje nisam uspio dokučiti.

Sve su te stvari viđene prije godinu dana na konkurentskim proizvodima, pa me malo iznenadilo da Garmin nije pokušao otići korak dalje, jer recimo Jawbone nudi pregršt novih mogućnosti koje su barem godinu dana udaljene od ove narukvice.

Druga stvar koja mi je nije sjela, jest sama aplikacija. Sinkronizacija je prilično spora i aplikacija nije baš najbolje izrađena, pogotovo korisničko sučelje. Vidio sam daleko bolje aplikacije, primjerice ono kod Sony Smartband aplikacije.

Garmin Vivosmart, pametna narukvica na kojoj još treba raditi

Ono što je interesantno i što sam možda najviše koristio, jest praćenje spavanja. Zanimljivo je vidjeti kako spavate, odnosno koliko se izvrćete po krevetu a da toga niste ni svjesni. Ovo je svakako jedna od mogućnosti koja mi bila najzanimljivija, no isto tako moram spomenuti vrlo korisnu stvar, a to je upozoravanje kada se udaljite od svog uređaja, točnije kada narukvica izgubi Bluetooth vezu s uređajem. Iako je to korisno i na taj način nećete zaboraviti mobitel, osim ako se isti nalazi u autu i vozač ode svojim smjerom, što znači da ne možete doći do njega, ovo je itekako korisna stvar. Ponekad me jedino smetalo kad sam otišao na gornji kat, a mobitel je ostao na donjem, nakon čega me svaki put upozoravalo na gubljenje konekcije.

Nadalje, narukvica je vodootporna, iako je nisam isprobao koristiti u tim uvjetima. Odlična stvar je i podsjetnik da se morate kretati, pa tako narukvica vibrira kad predugo sjedite, odnosno ne krećete se, nešto što nam je svima prijekopotrebno u vremenima kada sve više vremena provodimo sjedeći u uredima.

Sve obavijesti na vašem smartphoneu možete dobivati i na narukvici pa ponekad zna biti od velike koristiti kada vas netko zove a vi ste na važnom sastanku, ili ako dobijete SMS koji možete pročitati odmah s narukvice. Također, možete ‘škicnuti’ vaše mailove i kratki opis, te tvitove ili Facebook statuse.

Garmin Vivosmart, pametna narukvica na kojoj još treba raditi

Malo je možda nezgodno što je položaj ekrana osjetljivog na dodir takav kakav je, no brzo se čovjek i na to privikne.

Stvar koja me izuzetno zasmetala jest loša osjetljivost ekrana. Primjerice, potrebno je dva puta ‘tapnuti’ ekran da ga aktivirate, a to u rijetkim slučajevima radi iz prve, pa sam morao tapnuti i po 10-ak puta da se aktivira ekran, a to sigurno nije nešto što želite raditi svakih 20-ak minuta da vidite što se događa na vašoj narukvici.

Sve u svemu, mislim da Garmin mora još puno poraditi na ovom proizvodu, no s druge strane, krenuli su na dobro tržište i imaju velik potencijal, pitanje je samo kad će izbaciti bolji proizvod s kojim mogu konkurirati Jawbonu, Fitbitu i ostalim kompanijama koje se sve više foksuiraju na taj specifični segment.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti