Gasi internet: Zbog varanja na ispitima u cijeloj državi blokiran pristup internetu

Vlada u Alžiru poduzela je nepopularna mjere s kojim žele spriječiti pojavljivanje pitanja za državnu maturu u javnosti prije ispita kao i varanje na ispitima

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.06.2018. / 12:07

Ispit (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Alžirska vlada odlučila je stati na kraj varanju na završnim srednjoškolskim ispitima na krajnje neobičan način – tijekom održavanja ispita u cijeloj državi blokirat će pristup internetu. Prepisivanje i varanje na ovim testovima veliki je problem kojeg su ranije pokušali riješiti zabranom pristupa društvenim mrežama tijekom ispita, no taj pristup nije se pokazao učinkovitim pa su se sada odlučili na još radikalnije mjere.

Internet (fiksni i mobilni) bit će blokiran u cijeloj državi sat vremena nakon početka ispita koji se održavaju tijekom nekoliko dana.

No, kao da sama blokada interneta za cijelu zemlju nije dovoljno radikalna, vlada ima i dodatne mjere s kojim želi spriječiti prepisivanje i varanje pa je tako zabranjeno donošenje pametnih telefona na ispit – što će se provjeravati detektorima metala.

Kako su se prošlih godina prije ispita na internetu pojavila pitanja za ispite, osim sprječavanja prepisivanja i varanja samih učenika, vlada sada želi spriječiti bilo kakvu mogućnost ponovnog "curenja" pitanja. Zbog toga su u prostorijama u kojima se ispiti printaju postavljeni uređaji za blokiranje signala mobilnih telefona, kao i nadzorne kamere, kako bi mogli pratiti sve zaposlenike koji rade na printanju i organizaciji ispita.

Ministrica obrazovanja Nouria Benghabrit za medije komentirala kako je svjesna da je riječ o nepopularnim mjerama koje se mnogima neće svidjeti i koje nije bilo lako donijeti, no napominje kako ne žele samo pasivno promatrati potencijalno ponovno objavljivanje pitanja za državne ispite prije održavanja samih ispita.

Izvor: Alphr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti