Gasite li ikad svoje pametne telefone? Svakako biste trebali, barem jednom tjedno

Iz NSA-a su objavili brojne savjete korisnicima pametnih telefona kojih bi se svi trebali pridržavati.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.06.2024. / 13:18

Gašenje pametnog telefona, ilustracija (Foto: Getty Images)

U današnje vrijeme potpuna sigurnost povezanih uređaja ne postoji. Koliko god da ste oprezni prilikom korištenja računala i telefona, uvijek postoji mogućnost da vam netko provali u uređaje, ubaci malware i slično. U najvećem broju slučajeva do toga dolazi ako korisnik napravi neki pogrešan potez, odnosno klikne na krivu poveznicu ili preuzme opasnu aplikaciju, no postoje i propusti za koje ne zna nitko osim hakera i preko njih moguće je provaliti u uređaje.

Iako ponekad, dakle, nema rješenja, korisnici bi trebali napraviti sve što je u njihovoj moći kako se zaštitili i mogućnost hakiranja sveli na minimum. A kako to učiniti i maksimalno se zaštititi, objavili su iz američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA). Treba naglasiti kako je riječ o uputama koje su nedavno procurile na internet, a napisane su prije više godina. Iako nisu najnovije, slična pravila vezana za sigurnost i zaštitu vrijede i dalje.

Malware Sigurnosni stručnjaci upozoravaju na opasan malware koji krade poruke i fotografije s Androida

Jedno od takvih zanimljivijih savjeta za sigurnost Androida i iPhonea odnosi se na - gašenje telefona. Prema NSA-u, potrebno je povremeno, odnosno barem jednom tjedno ugasiti pa upaliti telefon. Time smanjujete mogućnost tzv. zero-click napada, kao i napada koji bi mogli završiti instalacijom malwarea i spywarea na vaše telefone. Iako i dalje postoji mogućnost da vas hakeri prevare, isključivanjem i ponovnim paljenjem telefona ta je mogućnost puno manja, tvrde američki stručnjaci.

U dokumentu Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) spominju se i druge proaktivne metode kojima se može povećati sigurnost pametnih telefona, od kojih su neke već svima dobro poznate i stručnjaci za sigurnost konstantno ih ponavljaju, iako ih se mnogi ne pridržavaju, pa na kraju požale.

Malware Korisnicima Androida prijeti novi malware: Ovo nikada ne smijete raditi

Jedan od tih savjeta uključuje redovnu nadogradnju operativnih sustava i aplikacija. Takve nadogradnje često nose i sigurnosna poboljšanja i zakrpe napravljene kako bi se hakere spriječilo u napadu na uređaje. Također, svakako se savjetuje i preuzimanje aplikacija sa službenih trgovina aplikacijama, trgovine Play i App Storea, koji se pod pritiskom europskih regulatora sada polako otvara te će korisnicima iPhonea biti dostupne i aplikacije s drugih izvora.

Iz NSA-a upozoravaju i na opasnost spajanja na javne Wi-Fi mreže i USB punjače, kao i konstantno aktivirani Bluetooth. Ako ga ne koristite za povezivanje s nekim uređajima, preporuka je da se ta bežična veza deaktivira kako se putem nje ne bi spojili drugi uređaji i tako dobili pristup vašem telefonu. Američki obavještajci savjetuju i na oprez prilikom klikanja na poveznice iz mailova i SMS-ova, kao i na otvaranje privitaka jer je i to jedan od čestih načina na koji hakeri mogu napasti i zaraziti vaše uređaje.

Internetska prijevara Sigurnosni stručnjak upozorava: Nemojte nikada kliknuti na ove 4 riječi pri surfanju internetom

Za otključavanje telefona iz NSA-a savjetuju korištenje biometrije, odnosno prepoznavanja lica i otisaka prstiju te korištenje jake lozinke/PIN-a s najmanje šest znamenki. Također, ako ih ne koristite za aplikacije poput navigacije, isključite i lokacijske usluge.

Većina ovih savjeta nije nova (iako treba naglasiti kako sigurnosni stručnjaci ne govore često i paljenju i gašenju telefona) i, kada bi ih se korisnici pridržavali, imali bi puno manje problema s hakerima, malwareom i špijunskim programima. Većina korisnika toga je svjesna, no ipak im je često jednostavnije držati Bluetooth uvijek aktiviran ili se spojiti na javni Wi-Fi kako ne bi potrošili mobilne podatke, zbog čega može doći do velikih problema jer tako možete kibernetičke kriminalce pustiti u svoj telefon i zagorčati si život.

Slika nije dostupna Hakeri ponovno u akciji: Novi malware putem web-kamere može snimati sve što radite

Izvor: ZDnet

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti