Gates već upozorava na novu pandemiju: Mogla bi biti 10 puta ozbiljnija od novog koronavirusa

Jednom kada ponovno izbije nova pandemija, ona bi mogla biti puno gora od novog koronavirusa te svijet za nju mora biti spreman, smatra Gates.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.01.2021. / 10:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Bill Gates godinama je upozoravao na mogućnost izbijanja pandemije za koju svijet nije spreman i zbog koje bi posljedice mogle biti pogubne. Njegove najave prošle su se godine, nažalost, pretočile u stvarnost te je koronakriza iza sebe ostavila brojne preminule, zaključane zemlje i uništena gospodarstva, a i dalje ne znamo kojim će se smjerom pandemija razvijati, iako se nadamo da smo sve bliže njezinu kraju.

Slika nije dostupna Gates uvjeren: Bogate će se zemlje do kraja godine vratiti normalnom životu, a siromašne u najboljem slučaju tek 2022.

Zanimljivo je da upravo njega, koji je upozoravao na ovaj scenarij, na kraju mnogih smatraju glavnim zlikovcem i krivcem za pandemiju. Bill Gates od izbijanja zaraze novim koronavirusom često komentira pandemiju i daje svoja predviđanja o tome kada bi nam se životi mogli vratiti u normalu, ali i što možemo očekivati u budućnosti. U razgovoru za njemačke medije, čije su dijelove objavili na stranici Entrepreneur, Gates se ponovno dotaknuo budućnosti i novih potencijalnih pandemija.

Ova je pandemija loša, no buduća pandemija mogla bi biti 10 puta ozbiljnija, rekao je te ponovno upozorio da trenutačno za nekontrolirano širenje nekog takvog ili još opasnijeg virusa nismo spremni. No nada se kako će se situacija ipak promijeniti tijekom sljedećih godina, a tome će sigurno doprinijeti i daljnji napredak znanosti i tehnologije te ćemo, osim epidemioloških znanja koja smo stekli tijekom korone, moći iskoristiti sve prednosti lijekova, testiranja, cjepiva itd.

Tako kaže da u slučaju da se pandemija koronavirusa dogodila prije 5 godina, tada ne bismo mogli tako brzo razviti cjepiva, što dovoljno govori o velikom napretku znanosti posljednjih godina. Još je jednom pozvao na poštenu distribuciju cjepiva, no po svemu što možemo čitati posljednjih dana, čini se da svijet ide upravo u suprotnom smjeru.

Slika nije dostupna Bill Gates je optimističan u vezi s razvojem cjepiva, a rekao je kada očekuje kraj pandemije

Postoje načini, vjeruje Gates, da se u budućnosti spriječi ili brže zaustavi izbijanje pandemije, a za takvo nešto trebat će uložiti jako velike svote novca. Potrebno je udvostručiti ulaganja u istraživanje i razvoj, razviti neke potpuno nove tehnologije koje još ne postoje, razvijati postojeće i nove znanstvene alate, kao i, kako ih je Gates nazvao - megadijagnostičke platforme s kojima će se brzo i jednostavno moći testirati do 20 posto svjetske populacije tjedno.

Naravno, prvi korak u tom smjeru zaustavljanja nekih budućih pandemija jest zaustavljanje aktualne pandemije te se nadamo kako ćemo se što prije moći vratiti u život kao prije korone.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti