Bill Gates je optimističan u vezi s razvojem cjepiva, a rekao je kada očekuje kraj pandemije

Uskoro bi trebalo biti dostupno čak šest cjepiva protiv novog koronavirusa, a na krilima cijepljenja Gates vjeruje da će pandemija napokon prestati 2022. godine.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.12.2020. / 13:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Je li svijet napravio prve korake prema kraju pandemije i početku povratka na vrijeme prije korone? Odgovor na to pitanje nećemo znati još neko vrijeme, no sigurno je cijepljenje prve osobe na svijetu s cjepivom protiv koronavirusa, 90-godišnje žene iz Sjeverne Irske donijelo veliki val optimizma. Naravno, treba biti svjestan kako niti kada cjepivo postane dostupno široj populaciji, pandemija neće prestati preko noći. Bit će to dugotrajan proces tijekom kojeg ćemo se i dalje morati pridržavati dobro poznatih epidemioloških mjera.

Slika nije dostupna Osnivač Microsofta predvidio je koronavirus još prije pet godina, a sad je otkrio i kako će izgledati sljedeća pandemija

Na pitanje kada bi pandemija zaista mogla biti zatvorena knjiga i kada će virus SARS-CoV-2 postati samo dio ružnih uspomena, nemoguće je odgovoriti, no svakako je zanimljivo čitati i slušati predviđanja znanstvenika i stručnjaka (iako su se ona tijekom ove godine često pokazala prilično kontradiktorna i često nedosljedna). Jedna od osoba čije je razmišljanje također uvijek zanimljivo čuti jest i Bill Gates. Iako ga velik dio javnosti doživljava kao negativnu figuru, sa svojim ranijim predviđanjima o pandemiji te ulaganjima i znanjima o cjepivima, jasno je kako javnost prati svaki njegov komentar o cjepivu i cijepljenju.

Gostujući (virtualno) na FinTech Festivalu u Singapuru, ponovno se dotaknuo teme cjepiva te rekao da očekuje da će do proljeća sljedeće godine čak šest cjepiva biti odobreno i spremno za distribuciju. Spomenuo je pet kompanija čija bi cjepiva uskoro trebala biti spremna i svima su nam manje-više dobro poznata - Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson i Novavax. Pri tome je pohvalio i regulatorna tijela zapadnih zemalja koja “rade odličan posao” te je tijekom tri kliničke faze ispitivanja cijeli proces odrađen profesionalno, detaljno ispitujući učinkovitost i nuspojave.

Slika nije dostupna Bill Gates donirao novih 70 milijuna dolara za razvoj i distribuciju cjepiva protiv COVID-19: "Čeka nas još dug put"

Također, naglasio je problem distribucije, odnosno jednakosti u distribuciji te kako bogatstvo zemalja nikako ne bi smjelo biti kriterij prema kojem bi se određivala distribucija cjepiva. Cilj je, rekao je Gates, da što više cjepiva postane dostupno tijekom 2021. tako da bi, čak i u zemljama u razvoju, pandemija mogla biti gotova tijekom 2022. godine.

Izvor: CNBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti