Gdje je nestao Larry Page? Posvećen je samo "ludim" projektima i uživa na privatnom otoku

Čini se kako Alphabet i Google trenutno nemaju pravu osobu koja bi pred javnosti ili na saslušanjima branila njihovo poslovanje.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.09.2018. / 10:57

Larry Page (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Prošlog tjedna u Washingtonu senatski odbor pozvao je predstavnike tri velike kompanije na saslušanje oko iskorištavanja njihove platforme u političke svrhe i širenja lažnih vijesti. Pozivu su se odazvali Sheryl Sandberg iz Facebooka i Jack Dorsey iz Twittera, no mjesto na kojem je trebao sjediti netko iz Googlea ostalo je prazno. Larry Page, suosnivač ove kompanije koji je sada zadužen za krovnu kompaniju u koju spada i sam Google Alphabet odbio je poziv i nije došao.

Senatori su, naravno, bili ljuti te im nije bilo jasno kako si jedna tako velika kompanija, pogotovo nakon svih problema koji su se događali proteklih godina, a za koja rješenja nisu pronađena, može dopustiti ovakav potez i ignorirati svoju dužnost. "Što je s tim ljudima? Tko ste vi?", neki su od komentara analitičara koji su također začuđeni ponašanjem ekipe iz Googlea jer ova je kompanija pozvana pred Senat kako bi "zaštitila demokraciju", no oni su se odlučili ne pojaviti, čime su navukli bijes javnosti i senatora.

Osjeća li Larry Page odgovornost?

Nakon ove situacije (neki bi čak rekli i skandala), mediji su se počeli raspitivati o jednom od osnivača Googlea i šefu Alphabeta Larryu Pageu. Izvan kompanije stječe se dojam kako nije previše zainteresiran za sve što se trenutno događa s Googleom jer nije ponudio nikakvo objašnjenje ili planove za budućnost vezane uz probleme i prijetnje njegovoj kompaniji.

Larry Page (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Pitanje je ima li on odgovornost – prema dioničarima, zaposlenicima i društvu i trebali se vratiti u javnost, komentirali su na Bloombergu odnos Pagea prema kompaniji u posljednje vrijeme. Njihovi su novinari razgovarali sa zaposlenicima Alphabeta koji, pod uvjetom anonimnosti, govore kako se Page u posljednje vrijeme povukao iz operative kompanije.

Sve više vremena provodi na svom privatnom otoku, a sve manje na sastancima te se čini da se umorio od dugogodišnjeg rada u kompaniji – više ne posvećuje vrijeme glavnom biznisu od kojeg kompanija zarađuje, niti problemima oko Alphabeta/Googlea, odnosno rješavanju tih problema. Jedan zaposlenik kompanije novinarima je otkrio kako mu je Page, kada je na jednom sastanku rasprava otišla u smjeru koji mu nije zanimljiv, rekao da je ono što on radi – dosadno.

Zanimaju ga samo "ludi" projekti

Umjesto "dosadne" operative koja je nužna za rad kompanije, Page se posljednjih godina posljednjih godina posvetio "ludim i špekulativnim" projektima budućnosti. Osim što financira projekte vezane uz leteće automobile, vodio je i projekt super brzog interneta Google Fiber, a razvijao je i ideju hyperloopa za bicikle. Riječ je o cijevima punjenim kisikom i helijem u kojima bi se biciklisti lansirali velikom brzinom te je takvim cijevima dužim od 50km htio povezati sjedište Googlea sa San Franciscom kako bi stanovnici ovog grada mogli na posao ići biciklima.

Google je na kraju odustao od ovih projekata te mnogi smatraju kako je vrijeme da Larry Page sada posveti više vremena sadašnjosti, odnosno aktualnim problemima i projektima jer se čini da ova kompanija više nema osobu koja će ih u javnosti zastupati i braniti – npr. nakon svih problema u koje je Facebook upao, Mark Zuckerberg svjedočio je pred senatskim odborom i branio svoju kompaniju, dok je prošlog tjedna mjesto na kojem je trebao sjediti Page ili netko drugi iz Googlea prilikom saslušanja senatora ostalo prazna.

Izvor: Bloomberg
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti