Gdje je nestao odgoj? Djeca i roditelji potpisivat će ugovore oko igranja videoigara

Dio mladih u Kini ne ispunjava svoje školske ni kućne obaveze jer su postali ovisni o video igrama, a šef najpopularnijeg kineskog izdavača mobilnih igara ima nevjerojatno rješenje za ovaj problem

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.03.2018. / 14:19

Potpisivanje (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Neke online igre postale su novi opijum koji truje razvoj tinejdžera – ovako je sve veću ovisnost o online i mobilnim igrama, pogotovo u Kini, komentirao Yu Xinwen, potpredsjednik sveučilišta u Guangzhouu. Njegov komentar posebno se odnosio na igru "Honor of Kings" kompanije Tencent Holdings, a o kakvom je problemu riječ najbolje govori podatak kako je ova kompanija prošle godine uvela ograničenja u vremenu igranja pa tako djeca mlađa od 12 godine mogu maksimalno igrati jedan sat dnevno (i ne poslije 21 sat), a oni stariji maksimalno dva sata dnevno.

Djeca će igrati videoigre maksimalno jedan sat dnevno

Ova su ograničenja uvedena jer su mladi (a i oni stariji) često igrali ovu igru do kasnih noćnih sati pa bi zapostavili školske obaveze, a često bi znali zaspati na nastavi.

Prema informacijama The Wall Street Journala, iz Tenceta sada imaju novu ideju s kojom žele dovesti u red ovu situaciju i omogućiti djeca igranje njihovih igara, a da pri tome ne zapostavljaju školske i kućne aktivnosti – iako bi to, naravno, trebao biti zadatak roditelja, a ne tehnoloških kompanija čiji ih proizvodi "truju".

Naime, Tencent planira predstaviti digitalne ugovore prema kojima bi "roditelji i djeca pregovarali oko razumnog vremena igranja igara" – npr. ako djeca pomažu u kućanskim poslovima ili ostvare određene rezultate u školi, moći će više vremena igrati njihove igre.

Ako vam ova informacija ne zvuči dovoljno apsurdnom, dodat ćemo i komentar izvršnog direktora Tencenta Ma Huatenga koji je rekao kako djeca, prilikom potpisivanja ugovora s roditeljima, mogu dovesti i prijatelje koji će svjedočiti tom potpisu pa eto, barem neće morati skupa ići javnom bilježniku. Huateng nije rekao što će se dogoditi, odnosno kakva će biti "kazna" ako potpisnici ugovora prekrše potpisani ugovor.

Možemo samo zaključiti kako je puno toga pošlo krivim smjerom s odgojem djece ako će danas 12 ili 13-godišnjaci, umjesto bespogovornog slušanja roditelja i obavljanja svojih svakodnevnih kućnih i školskih aktivnosti, moći potpisivati ugovore sa svojim roditeljima (na čije će potpisivanje moći pozvati i svjedoke od također 12 ili 13 godina) prema kojima će moći igrati videoigre kad oni to žele, ako su "ispunili uvjete iz ugovora".

Izvor: The Wall Street Journal
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti