Gear VR: Veliki korak naprijed za virtualnu stvarnost

Nakon testiranja Gear VR-a, općeniti zaključak je kako 'postoje brojni razlozi za uzbuđenje oko ovog novog virtualnog svijeta'

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.11.2015. / 09:46

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

'Ovo je veliki korak naprijed za virtualnu stvarnost', komentirao je novinar Tech Crunchea Drew Olanoff naočale za virtualnu stvarnost Samsung Gear VR koje je Oculus razvio u suradnji sa Samsungom i koje su se pojavile na američkom tržištu po cijeni od 99 dolara. Iako se o virtualnoj stvarnosti sve više govori te su velike kompanije poput Facebooka uložile milijarde dolara u ovu tehnologiju, s obzirom na nedostatak uređaja i VR sadržaja, ona je mnogima i dalje prilično apstraktan i futuristički pojam. To bi se vrlo brzo trebalo promijeniti – prvo s ovim gadgetom, a uskoro i s drugim sličnim naočalama za virtualnu stvarnost čija će prodaja uskoro početi (Oculus Rift i HTC Vive).

Osim samih uređaja, s vremenom možemo očekivati i sve više sadržaja koji će biti dostupan u virtualnoj stvarnosti tako da će nam serije, filmovi, utakmice i slično u budućnosti izgledati potpuno drugačije i realnije. Cijena ovih naočala prilično je povoljna te iznosi 99 dolara, no Gear VR radi samo s najnovijim modelima Samsungovih pametnih telefona (Note 5, S6, S6 Edge i S6 Edge+) koji se mogu postaviti unutar naočala tako da je za njihovo korištenje potrebno kupiti i puno skuplji telefon ove kompanije. Većina recenzenata napominje kako su ovaj gadget i sama tehnologija daleko od savršenstva (što je i za očekivati) – same naočale su prevelike, a u nekim slučajevima problematičan je streaming i rezolucija, no u odnosu na prototipove, postignut je veliki napredak. Većina recenzenata koji su proveli neko vrijeme s ovim uređajem zadovoljna je s Gear VR-om te su, kada su vidjeli trenutne mogućnosti virtualne stvarnosti, još više uzbuđeni oko onog što donosi budućnost.

Za tehnološkog novinara Briana X. Chena problem ovog uređaja jest ograničenost samo na Samsungove telefone, no za ljude koji već posjeduju ove telefone, Gear VR mogao bi biti odličan božićni poklon. Kurt Wagner iz Re/Codea kaže kako će, baš poput pametnih telefona, ova tehnologija uvelike napredovati i donijeti brojne novitete (usporedite samo pametne telefone iz 2007. i ovogodišnje modele) te se nada da će korisnici u budućnosti moći podijeliti iskustvo virtualne stvarnosti i s prijateljima, odnosno da tehnologija neće biti ograničena na samo na 'solo' gledanje filmova ili igranje video igara. 'Ako već imate Samsungov telefon, ovo je najbolji način za uživanje u virtualnoj stvarnosti', smatra Peter Rubin iz Wireda, a s njim se slažu i novinari Cneta koji napominju kako je riječ o 'najbolje gadgetu za virtualni stvarnost kojeg možete kupiti' – naravno, ako već posjedujete Samsungov telefon.

U recenziji USA Today posebno ističu napredak ove tehnologije u odnosu na prve prototipove uređaje za virtualnu stvarnost, dok su na Wall Street Journalu, nakon što su testirali ovaj uređaj, zaključili kako 'postoje brojni razlozi za uzbuđenje oko ovog novog virtualnog svijeta', iako za sada trebamo biti svjesni i njegovih ograničenja.  

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti