Geeksphone je prvi smartphone koji će prodaje s Firefox OS-om

Španjolska kompanija Geeksphone izradila je prva dva smartphonea namijenjena developerima Keon i Peak koji na sebi nose novi mobilni operativni sustav Firefox OS.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 25.04.2013. / 14:18

Geeksphone je prvi smartphone koji će prodaje s Firefox OS-om

Španjolska kompanija Geeksphone izradila je prva dva smartphonea namijenjena developerima Keon i Peak koji na sebi nose novi mobilni operativni sustav Firefox OS.

Iako ovo nije zasigurno jedini proizvođač koji će raditi na hardveru za Firefox OS, mobilni operateri diljem svijeta ne pričaju puno o ovom poslovnom potezu jer žele na neki način narušiti mobilno tržište kojem vladaju Apple i Google.

ZTE je već ranije najavio kako će prodavati Firefox OS uređaje od sredine godine, no Geeksphone je započeo prodaju već sada. Firefox OS je prilično različita platforma od ostalih prvenstveno po tome jer koristi HTML5, što znači da bi aplikacije izrađene za ovu platformu trebale raditi i na drugim platformama.

Što se tiče uređaja Geeksphone, Keon i Peak moći će se isporučiti bilo gdje u svijetu po cijeni, a Kean se prodaje po cijeni od 119 dolara plus dodatni porezi, no izgleda kako su sve dostupne zalihe za sada rasprodane. Uređaj ima zaslon veličine 3.5 inča, Qualcomm 1GHz procesor i 3MP kameru, dakle kao što se vidi uređaj je namijenjen za ne toliko zahtjevna tržišta.

Nadalje, Peak je malo jači model i košta 194 dolara, no obilježava ga 4.3-inčni zaslon, dual-core Qualcomm 1.2GHz procesor i 8MP kamera. Oba uređaja imaju 512MB RAM-a, 4GB ROM-a, podršku za MicroSD i nekoliko senzora koji ima gotovo svaki moderniji smartphone.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti