"Generacijsko preuzimanje palice": Princ William utemeljio globalnu nagradu za zaštitu okoliša

Britanski princ William predstavio je u četvtak globalnu nagradu vrijednu više milijuna dolara kojoj je cilj pomoći da se riješe neki od gorućih problema globalnog zatopljenja, otvorivši tako novu stranicu u tradicionalnom zalaganju kraljevske obitelji za zaštitu prirode.

Hina | 08.10.2020. / 13:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nagrada Earthshot vrijedna 1.29 milijuna dolara svake će se godine dodjeljivati u kategorijama zaštite i obnove prirode, čistog zraka, oživljavanja oceana, smanjenja otpada i klimatskih promjena.

Williamov djed i suprug kraljice Elizabete, princ Philip te njegov otac, princ Charles već desetljećima javno govore o važnosti zaštite okoliša i o utjecaju klimatskih promjena, godinama prije nego što su te teme postale mainstream.

William, drugi u nasljednom redu britanske krune, rekao je BBC-u da je sada red da on preuzme palicu, jer se svijet nalazi na prekretnici i jer svojoj djeci i unucima želi ostaviti svijet u boljem stanju.

Ovo je generacijsko preuzimanje palice, moj djed je to počeo, moj otac nastavio i ubrzao i osjećam da je vrijeme da sada ja preuzmem odgovornost. Doista vjerujem da smo na prekretnici, izjavio je William.

Govoreći zajedno sa slavnim prirodoslovcem i autorom dokumentaraca o prirodi sir Davidom Attenboroughom, William je rekao da je ključno da se u idućih deset godina pomogne okolišu.

Nadamo se da ćemo do 2030. ostvariti veliki napredak u rješavanju nekih od gorućih pitanja s kojima se Zemlja suočava, dodao je William (38).

Nominacije se otvaraju 1. studenoga, a prva dodjela nagrada bit će na jesen iduće godine.

Kensingtonska palača priopćila je da je nagrada inspirirana slijetanjem čovjeka na Mjesec 1969. u vrijeme američkog predsjednika Johna F.Kennedyja koji je sinonim za ambiciju i velike ciljeve.

O dobitnicima nagrade Earthshot odlučivat će vijeće sastavljeno od zaštitara okoliša, filantropa te ljudi iz svijeta biznisa, sporta i zabave.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti