Gideon Brothers pozivaju: Tko je sve zainteresiran da naše robote pretvorimo u "koronabotove" za dezinfekciju bolnica i javnih prostora?

Roboti Gideon Brothersa već su dokazali da se izvrsno snalaze u zatvorenom prostoru i surađuju s ljudima. Zašto ih se onda ne bi iskoristilo i pomoglo bolnicama?

Martina Čizmić | 10.04.2020. / 11:53

Autonomni robot Gideon Brothersa (Foto: Gideon Brothers)

Otkako je započela pandemija koronavirusa i prisilno zatvorila vrata brojnim hrvatskim tvrtkama, probudilo se zajedništvo i potreba da se udruže snage i pomogne kako bismo se svi što prije vratili u "normalan život". Neke tvrtke bacile su se na 3D printanje zaštitnih vizira, druge rade na prvom hrvatskom respiratoru, treće šivaju platnene maske. 

I u tvrtki Gideon Brothers željeli su dati svoj obol borbi protiv koronavirusa. Njihov glavni izvršni direktor i suosnivač Matija Kopić na svom je profilu na Facebooku objavio zanimljivu ideju. Svoje bi autonomne robote mogli prenamijeniti da, umjesto u skladištima, rade u bolnicama i dezinficiraju prostore u koje ne smiju ući ljudi. Pozvao je sve kojima bi to bilo zanimljivo da im se jave. 

Nama je sama ideja bila zanimljiva (iako nam autonomni roboti trenutačno ne trebaju), ali željeli smo saznati malo više o ideji i situaciji u Gideon Brothersu. Zato smo Matiji Kopiću postavili nekoliko pitanja. 

Vaši autonomni roboti već su se dokazali u praksi. Sad ste se okrenuli borbi protiv koronavirusa. Možete li nam objasniti svoju ideju i o kakvim bi se to robotima radilo?

Predstavljena rješenja u konceptualnoj su fazi, no ideja je da na naše autonomne mobilne robote, koji se jako uspješno kreću u zatvorenim prostorima i surađuju s ljudima, montiramo dodatne hardverske elemente te ih osposobimo za poslove kao što su dezinfekcija, transport potrepština te detekcija povišene temperature kod ljudi. Cilj je izbjeći nepotrebno izlaganje ljudi takvim potencijalno opasnim poslovima u javnim prostorima, govori za Zimo Kopić te dodaje: 

U segmentu robota za dezinfekciju, moguće su dvije opcije – model opremljen snažnim UVC žaruljama te model za raspršivanje tekućih dezinfekcijskih sredstava. Zahvaljujući inovativnoj tehnologiji Gideon Brothersa, ovakav robot može samostalno obilaziti i dezinficirati zadani prostor. Pritom je primjena moguća u gotovo svim javnim objektima gdje je vrlo teško ili nemoguće u kratkom razdoblju dezinficirati velike ili teško dostupne površine: bolničke čekaonice, hodnike ili sobe; velike trgovine; poslovnice banaka i slične objekte sa šalterima; učionice, zrakoplovne terminale i slične javne objekte.
Roboti također mogu olakšati internu dostavu unutar velikih objekata. Uz modularne sustave polica ili košara, roboti mogu, primjerice, transportirati sterilni materijal, lijekove ili hranu do bolesnika koji se nalaze u izolaciji ili do osoblja koje se brine za njih, bilo da je riječ o bolnicama ili privremenim objektima za smještaj osoba u karanteni.

Koliko bi vam trebalo vremena da razvijete takve robote? I naravno, koliko bi to stajalo?

Vrijeme razvoja u velikoj će mjeri ovisiti o specifičnom implementacijskom scenariju, stoga smo se i odlučili na javnu komunikaciju kako bismo takav razvoj maksimalno ubrzali. Naš tim i naši autonomni mobilni roboti spremni su za ubrzani razvoj i isporuku.
Također, prerano je reći koliko će takvi sustavi stajati jer će cijena također ovisiti o specifičnim aplikacijama. No ono što možemo potvrditi kao svoj doprinos borbi protiv COVID-19 pandemije jest to da ćemo se u slučaju robota koje eventualno dostavimo hrvatskim javnim sustavima - poput bolnica, autobusnih i željezničkih postaja itd. - odreći svake zarade. Roboti će za takve korisnike stajati točno onoliko koliko našu tvrtku koštaju da ih proizvedemo, i ni lipe više.

Matija Kopić i suosnivač Founders Foruma Brent Hoberman (Foto: Gideon Brothers) (Foto: Gideon Brothers)

Na primjeru Kine vidjeli smo koliko roboti mogu pomoći u borbi protiv koronavirusa. Razmišljate li o izradi baš specijaliziranih medicinskih robota koji bi mogli i nakon pandemije funkcionirati u bolnicama i medicinskim ustanovama? 

'Koronabotovi' će postati naša stvarnost. Razmišljamo o svim opcijama jer imamo specifične proizvode, znanja i iskustva koji će igrati presudnu ulogu u ekonomiji i društvu nakon koronavirusa.
Svakako je riječ o proizvodima za kojima postoji značajan interes na tržištu, a interes je naglo porastao s pandemijom. To nimalo ne iznenađuje jer autonomni mobilni roboti umanjuju rizik izlaganja potencijalnoj zarazi te smanjuju pritisak na ionako nedostatne ljudske resurse u borbi protiv pandemije. Gideon Brothers fokusiran je na logistički, proizvodni i maloprodajni sektor, ali naša tehnologija jednako uspješno može funkcionirati i u drugim okruženjima.

Poziv zainteresiranima objavili ste javno na svom profilu na  Facebooku. Jeste li već dobili kakve povratne informacije? Ima li zainteresiranih? Je li vam se javio tko iz bolnica ili države?

Da, već smo u kontaktu s različitim javnim i privatnim organizacijama.

Roboti Gideon Brothersa (Foto: Gideon Brothers)

Pandemija koronavirusa potaknula je brojne tvrtke da se uključe i pomognu kako i koliko mogu - od izrade zaštitnih maski, preko izrade zaštitnih vizira, pa do razvoja prvog hrvatskog respiratora. Mislite li da će se takva suradnja nastaviti i nakon pandemije? Ili će se izroditi neki novi proizvodi i suradnje?

Svaka kriza - pa i ova, majka svih kriza - tjera ljude na suradnju jer ne možemo sve sami. Novim okolnostima ćemo se ili prilagoditi, ili nas neće više biti.
Svjedoci smo ovih dana brojnih privatnih inicijativa malih i srednjih tvrtki i freelancera kojima je cilj pomoći ugroženim sektorima. Kao što je pandemija promijenila način na koji si međusobno pomažemo u zajednici, tako će svakako promijeniti i kulturu, širinu i intenzitet poslovne suradnje.

I naravno, u svjetlu koronakrize - kako se Gideon Brothers nosi s ovom krizom i ograničenjima koja je ona donijela?

Još smo početkom ožujka organizirali rad od kuće, ali tempo ne zaustavljamo. U neprekidnoj smo komunikaciji s našim kupcima i partnerima – koje ova situacija pogađa na različite načine – te radimo na tekućim i novim projektima u Hrvatskoj i inozemstvu. Naravno, razvoj ne staje, neprekidno radimo na novim proizvodima i nastavljamo usavršavati tehnologiju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti