Glavni tajnik UN-a izrazio zabrinutost: Evo kako će početi sljedeći veliki rat

Antonio Guterres zabrinut je što ne postoje opća međunarodna pravila oko cyber-ratovanja, a napadi su sve češći i sve opasniji

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.02.2018. / 10:52

Antonio Guterres (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Tijekom posljednjih tjedan dana glavni tajnik UN-a Antionio Guterres u dva je navrata upozorio na sve veću opasnost od velikih kibernetičkih ratova te je pozvao na uvođenje međunarodnih pravila koja bi smanjila opasnosti od potencijalnih napada. Također, istaknuo je zabrinutost što se ove prijetnje posljednjih godina povećavaju i napadi su sve opasniji i nanose veliku štetu, ali do sada nije bilo nekog konkretnog međunarodnog odgovora na ovu situaciju. Npr. u dosadašnjim napadima poput Equifaxa, WannaCrya i NotPetye napravljena je velika šteta, računala u brojnim kompanijama su zaključana pa je trebalo uložiti dosta novaca i truda kako bi se riješile posljedice ovih napada, no osim što su Amerikanci za njih optužili Sjevernu Koreju i Rusiju, nije napravljeno ništa konkretno kako bi se u budućnosti spriječili novi takvi napadi.

Guterres je spomenuo i cyber-napade između država koji nisu službeni i nitko ih ne želi priznati, no oni postoje, a problem je što nema nekih pravila i konvencija koja bi se mogla primijeniti na njih poput Ženevske konvencije ili međunarodnih humanitarnih prava – rekao je kako upravo Ujedinjeni narodi mogu biti platforma koja će povezati brojne znanstvenike, IT stručnjake i predstavnike svih zemalja koji bi trebali donijeti pravila koja će se primjenjivati u cyber-sukobima. Nekoliko zemalja članica NATO-a već radi na smjernicama i pravilima kojih će se njihovi vojnici morati pridržavati tijekom cyber-ratova i njihovo predstavljanje možemo očekivati tijekom sljedeće godine.

Guterres već danas "zna" kako će započeti sljedeći veliki rat – za razliku od ratova iz prošlosti koji su obično započinjali snažnim topovskim ili zrakoplovnim napadima, sljedeći rat počet će "masovnim kibernetičkim napadom koji će uništiti vojne kapacitete i paralizirati osnovnu infrastrukturu poput električne mreže". Dakle, u ratovima budućnosti glavnu ulogu mogli bi imati hakeri koji će onesposobiti vojna računala, elektrane pa veliki dio stanovništva neće imati struje, mogu udariti i na tvornice i drugu kritičnu infrastrukturu i na taj način u potpunosti paralizirati napadnutu zemlju.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti