Glazbeni softver ProTools uskoro postaje besplatan

Ako ste se ikad bavili glazbom, onda ste sigurno čuli za softver kao što je Cubase, ProTools, Logic, Ableton, Reason, itd.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 25.01.2015. / 09:42

Glazbeni softver ProTools uskoro postaje besplatan

Ako ste se ikad bavili glazbom, onda ste sigurno čuli za softver kao što je Cubase, ProTools, Logic, Ableton, Reason, itd. Naime, ProTools i Logic često se mogu vidjeti u profesionalnim studijima za snimanje, a razlog je očito njihova kvaliteta.

Svi znamo da s kvalitetom dolazi i visoka cijena, pa si tako primjerice ProToolse nisu mogli priuštiti oni nezavisni bendovi ili klinci koji u garaži slažu svoje beatove. Avid, tvrtka koja stoji iza ProToolsa, na svojim je službenim stranicama objavila kako će uskoro objaviti besplatnu verziju svog alata, potpuno funkcionalnu s nekim ograničenjima.

Pro Tools First je besplatna verzija koja će vam omogućiti da napravite svoje prve korake u ovom softveru, a koja uključuje pregršt korisnih značajka, no s ograničenim brojem traka, mogućnosti pisanja nota i video reprodukcijom. Više manje, ova se besplatna verzija ponaša isto kao i ona koju ste dosad morali platiti pozamašnom svotom.

Prava kvaka leži u način na koji će Avid zarađivati, a to je da ćete dobiti 21 plugin za audio efekte, te platiti ukoliko trebate više. Također, First vam omogućuje da u cloudu pohranite tri projekta besplatno dok ćete za ostalo trebati platiti, a isto tako morat ćete platiti ako htjeti offline kopije vaših radova.

Ukoliko vas interesira više detalja, posjetite službene stranice. Spomenimo samo da još nema službenog datuma kada će Avid pustiti besplatnu verziju ProToolsa.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti