Glazbenici upozoravaju: Zbog streaminga je ugrožena budućnost glazbe

Zbog pandemije glazbenici više nemaju mogućnost nastupa i zarade, a većina njih ne može se osloniti na zaradu od streaminga.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.11.2020. / 09:31

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jedna od industrija koju je koronakriza u potpunosti bacila na koljena jest industrija zabave, pogotovo glazbena industrija, a s obzirom na to da smo u novom lockdownu (iako to vladajući neće tako nazvati), jasno je kako koncerti i nastupi glazbenika neće početi tako skoro. Također, na neku zaradu od prodaje CD-a i vinila više ne mogu računati jer fizičke medije danas kupuju samo rijetki entuzijasti te su prihodi od prodaje sve manji.

Slika nije dostupna Kućni ljubimac ostaje sam kod kuće? Pustite mu omiljenu glazbu sa Spotifyja

Danas živimo u doba streaminga i servisa za streaming koji, uz određenu mjesečnu pretplatu, korisnicima pružaju pristup milijunima pjesama. Zahvaljujući streamingu smanjena je stopa piratstva te je za korisnike to idealan način da mogu jednostavno uživati u svim pjesmama i albumima na svim povezanim uređajima koje posjeduju. No što je s glazbenicima i streamingom? Čini se da oni nisu toliko oduševljeni te, prema riječima frontmena grupe Elbow, Guya Garveya, zbog načina na koji su glazbenici plaćeni, zbog streaminga je ugrožena budućnost glazbe.

Iako to zvuči prilično dramatično, to je zaista tako jer od zarade od streaminga glazbenici ne mogu plaćati stanarinu, rekao je Garvey ispred britanskog Odbora za digitalnu kulturu, medije i sport koji istražuje tržište glazbenog streaminga. Prihodi od streaminga dijele se između platforme za streaming, izdavača, glazbenika i ostalim nositeljima prava za pjesme. Samim glazbenicima na kraju ostaju mrvice te je zarada, objasnili su glazbenici članovima odbora, “prilično užasna”, što pogotovo pogađa mlade glazbenike. Dok oni stariji i popularniji možda i imaju neke zalihe i nešto više zarađuju od prodaje glazbe, mlađi glazbenici koji su do sada najviše zarađivali od nastupa u velikim su financijskim problemima.

Slika nije dostupna Glazbenici traže izmjene zakon: Od online streaming servisa ne dobivamo ni kune, a oni zarađuju

Britanska pjevačica Nadine Shah upozorila je kako mnogi u industriji ne žele pričati o tom problemu male zarade od streaminga jer su u strahu kako ne bi izgubili ugovore s izdavačima i platformama za streaming, odnosno da njihove pjesme neće završiti na playlistama. Iako su u ovom problemu progovorili britanski izvođači nije teško pretpostaviti da slični problemi muče glazbenike diljem svijeta. Nažalost, čini se kako će takvo stanje potrajati još neko vrijeme, no možemo se nadati kako će s početkom cijepljenja, ali i ljepših dana u proljeće i pogotovo na ljeto, ponovno početi nastupi pa da ćemo ponovno moći uživati u koncertima te da će izvođači napokon ponovno početi zarađivati.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti