Globalne emisije ugljika vraćaju se na razine prije pandemije: "Iznenadili su nas intenzitet i brzina povećanja"

Očekuje se da će najveći emiteri, Kina i Indija, imati veće emisije 2021. nego 2019., a Sjedinjene Države i Europa trebale bi zabilježiti nešto sporije povećanje emisija.

Hina | 04.11.2021. / 10:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Emisije ugljika približile su se razinama prije izbijanja pandemije koronavirusa, navodi se u studiji objavljenoj u četvrtak - emisije iz ugljena i prirodnog plina rastu u energetskom i industrijskom sektoru, ali su se emisije iz prometa zadržale na niskoj razini.

Očekivali smo neko povećanje. Ono što nas je iznenadilo bili su intenzitet i brzina povećanja, rekao je vodeći autor studije Pierre Friedlingstein, istraživač klimatskog modeliranja na Sveučilištu Exeter.

Emisije CO2 pale su 2020. godine za rekordnih 1,9 milijardi tona, što je pad od 5,4 posto jer su zemlje uvele zatvaranja, a gospodarstva su zaustavljena. Novo izvješće koje je izradio Global Carbon Project, predviđa da će se emisije povećati za 4,9 posto ove godine.

Slika nije dostupna IEA upozorila: Želimo li postići nultu stopu emisije štetnih plinova, svijet se mora radikalno promijeniti

Očekuje se da će najveći emiteri, Kina i Indija, imati veće emisije 2021. nego 2019., a Sjedinjene Države i Europa trebale bi zabilježiti nešto sporije povećanje emisija.

Kina je 2020. bila iznadprosječna jer su ulaganja u oporavak od pandemije dovela do velikog povećanja uporabe ugljena, unatoč tome što su se u nekim zemljama smanjile emisije.

Studija predviđa da će ukupne globalne emisije ove godine dosegnuti 36,4 milijarde tona CO2.

Izvješće je objavljeno u vrijeme okupljanja lidera na UN-ovoj klimatskoj konferenciji u Glasgowu u Škotskoj u pokušaju da se ograniči porast temperature na 1,5 Celzijeva stupnja te izbjegnu najkatastrofalniji učinci klimatskih promjena. Da bi se to ostvarilo, znanstvenici kažu da bi neto emisije CO2 trebalo svesti na nulu do 2050.

Ukupne globalne obveze za smanjenje emisija nisu dovoljne za ostvarenje tog cilja. Smrtonosni požari, uragani i poplave sve su češći i intenzivniji zbog klimatskih promjena.

Elon Musk (Foto: AFP) Musk otvorio sezonu lova na CO2 i obećao nagradu od 100 milijuna dolara

Za dostizanje nulte stope emisija u iduća tri desetljeća, potrebna su drastična smanjena CO2, rekao je Friedlingstein.

Ono što je potrebno činiti svake godine do 2050. je, općenito govoreći, otprilike jednako smanjenje koje smo imali u covid krizi, rekao je.

Znanstvenici su otkrili da bi, ako emisije ostanu na ovoj razini, trebalo proći tek 11 godina prije nego što izgubimo izglede da se ostvari cilj ograničenja porasta temperature na 1,5 Celzijeva stupnja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti