Golemi ''crveni'' planet s neobjašnjivom aurorom luta svemirom

Izvan našeg Sunčevog sustava otkriven je planet 12 puta veći od Jupitera.

Ivana Domitrović | 05.08.2018. / 16:29

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Golemi ''crveni'' planet luta sam svemirom izvan našeg Sunčeva sustava, 20 svjetlosnih godina udaljen od Zemlje. Nije vezan ni uz jednu zvijezdu i prvi je takav planet otkriven radioteleskopom sa Zemlje.

Ima misterioznu auroru i 12 je puta veći od Jupitera. I njegova masa i snažno magnetsko polje zbunjuju znanstvenike koji znaju za brojne astronomske objekte iz dubina svemira.

''Taj je planet na granici između planeta, smeđeg patuljka i 'propale zvijezde' te nam pruža iznenađujuća saznanja koja bi nam mogla pomoći da razumijemo magnetske procese kod zvijezda i planeta'', objašnjava dr. Melodie Kao, astronomkinja sa Sveučilišta u Arizoni.

Smeđi patuljci teški su za kategoriziranje – preveliki su da bi bili planeti, a premali da bi bili zvijezde.

Analize istraživačkog tima pokazale su da je magnetsko polje tog planeta iznimno jako. Oko 200 puta jače nego Jupiterovo i to bi moglo pomoći u objašnjavanju zašto ima snažnu auroru.

Znanstvenici, čiji je rad o ovom planetu objavljen u The Astrophysical Journalu, kažu da njihova studija pokazuje da bi radio valovi njegove aurore mogli pomoći u otkrivanju više planeta izvan našeg Sunčeva sustava.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti