Goodyear proizveo automobilske gume koje mogu napajati električno vozilo

Sintagma kako 'guma glavu čuva' uskoro će dobiti sasvim novo značenje, jer u današnje vrijeme uz sigurnost jedna od najvažnijijh stavki je i ekonomičnost, a ovaj koncept nudi sve to zapakirano u futuristički izgled.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 08.03.2015. / 08:03

Goodyear proizveo automobilske gume koje mogu napajati električno vozilo

Sintagma kako "guma glavu čuva" uskoro će dobiti sasvim novo značenje, jer u današnje vrijeme uz sigurnost jedna od najvažnijijh stavki je i ekonomičnost, a ovaj koncept nudi sve to zapakirano u futuristički izgled. 

Goodyear, kao jedan od najpoznatijih i najeminentnijih proizvođača automobilskih guma na Geneva International Auto Show sajmu predstavio je "čudo" nazvano BH03 koje oduševljava funkcionalnošću, dizajnom, mogućnostima... Guma je namijenjena električnim automobilima, uz neospornu kvalitetu koju i inače brižno "uzgajaju" u Goodyearu ova guma nudi i mogućnost napajanja vozila na električni pogon. BH03 će "struju za vožnju" proizvoditi, što je posebno zanimljivo, na nekoliko načina, neovisno o tome je li vozilo u pokretu ili je parkirano.

Zapravo, u slučaju ove gume otpada i fraza kako nije dobro ostavljati parkiran automobil izložen suncu za vrijeme pakleno vrućih ljetnih dana. Dapače, BH03 traži upravo to, jer će se energija prikupljena dok je automobil parkiran akumulirati i iskoristiti za napajanje akumulatora električne energije. Crne "mrlje" na površini gume će apsorbirati toplinu i na praktički puniti električni automobil. Isto tako, za vrijeme vožnje, trenje koje inače troši gume kakve poznajemo danas također će prikupljati energiju, a isto će se događati i za vrijeme "savijanja" materijala od kojih je BH03 napravljena. 

Za sada je ovo samo koncept, ali ne treba sumnjati kako će s ekspanzijom proizvodnje električnih automobila koji sve više postaju standard Goodyear biti predvodnik novih trendova na tržištu. Za sada, nije objavljeno kada bi se Goodyear BH03 trebao pojaviti u slobodnoj prodaji, niti u kojim dimenzijama, po kojoj cijeni...

Izvor The Verge 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti