Google počinje s čišćenjem: Provjerite je li i vaš račun na listi za brisanje i kako ga sačuvati

Google će obavijestiti korisnike čiji su računi ugroženi.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.12.2023. / 11:02

Brisanje (Foto: Getty Images)

Google mjesecima priprema korisnike na brisanje njihovih neaktivnih računa, uključujući i profile na Gmailu, Driveu, fotografije pohranjene na Googleovu servisu itd. Kompanija je korisnicima dala rok do 1. prosinca, a danas kreće u akciju i počinje brisati brojne profile koji su korisnici godinama otvarali na Googleu. Prije brisanja tim će korisnicima poslati obavijesti kako bi im dala još jednu šansu da spase svoje podatke.

Neugodno iznenađenje Gdje su nestali dokumenti i slike? Imate li i vi sličnih problema s popularnim Googleovim servisom?

Svi koji svakodnevno koriste Gmail i ostale Googleove usluge nemaju razloga za zabrinutost i kompanija takve račune neće dirati, već su na udaru neaktivni računi, odnosno oni koji se nisu koristili najmanje dvije godine. Takvi računi, kako su ranije objasnili iz kompanije, mogu predstavljati sigurnosnu prijetnju jer se na takvim starim i nekorištenim računima često koriste zastarjele lozinke kojih su se hakeri možda već dokopali. Na njima se također ne koristi dvostupanjska autentifikacija, pa su puno lakša meta za hakere i kibernetičke kriminalce, koji ih mogu preuzeti i onda s njih slati phishing mailove, širiti prijevare i slično.

Kako su ih korisnici često koristili samo za npr. prijavu na newslettere, forume i slično, kako za to ne bi koristili pravu e-adresu koja bi im onda mogla biti zatrpana spamovima, mnogi su i zaboravili da su uopće otvorili takve adrese, pa ovo brisanje neće ni osjetiti. S druge strane, ako su takve profile koristili kao nekakav dodatni backup za fotografije, videa i važne dokumente, njima će itekako biti u interesu da im Google ne izbriše te podatke.

Na udaru su, dakle, profili na koje se korisnici nisu prijavili najmanje dvije godine. Stoga, ako želite sačuvati starije e-adrese, dokumente, fotografije i slično na koje ste možda već i zaboravili, sve što trebate napraviti jest jednom se prijaviti na Google s tim podacima. Time ćete kupiti dodatne dvije godine korištenja tog profila i podataka na njemu, a nakon toga bit će potrebno ponovno se prijaviti na taj profil barem jednom u dvije godine. Osim ako Google s vremenom ponovno ne promijeni pravila, no o tome će korisnike sigurno obavijestiti na vrijeme.

Google Je li i vaš profil ugrožen? Google uskoro počinje brisati račune, uključujući Gmail i fotografije

Za slučaj da ste zaboravili podatke ili lozinku za stari profil na Googleu, postoje načini, odnosno alati pomoću kojih se mogu vratiti. Lozinku ćete moći saznati, odnosno promijeniti pomoću alata za oporavak lozinke, za što ćete trebati odgovoriti na određena pitanja. Ako ste pak zaboravili e-adresu, postoji rješenje i za to. Google, naime, ima poseban alat za povratak adrese, no uz njega će vam trebati i telefonski broj ili druga e-adresa koju ste odabrali upravo za takve situacije kada naiđete na probleme s mailom. Više informacija o načinu na koji ponovno možete pristupiti takvim računima pogledajte ovdje.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti