Gdje su nestali dokumenti i slike? Imate li i vi sličnih problema s popularnim Googleovim servisom?

Problem obuhvaća ograničeni dio korisnika, a iz američkog tehnološkog diva trenutačno rade na njegovu rješenju.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.11.2023. / 11:43

Neugodno iznenađenje (Foto: Getty Images)

S obzirom na to da danas koristimo jako veliku količinu podataka, od brojnih poslovnih dokumenata i različitog sadržaja pa do tisuća, odnosno desetaka tisuća privatnih fotografija i videozapisa, većina ljudi danas se odlučuje na pohranu tog sadržaja u oblaku, odnosno na nekom od brojnih cloud servisa. Osim što su podaci tako dostupni u svako vrijeme na svim uređajima, na takav se oblik pohrane gleda kao na puno sigurniji način spremanja dokumenata i ostalog sadržaja u odnosu na lokalnu pohranu, odnosno hard diskove i SSD-ove.

Slika nije dostupna Microsoft najavio promjenu u svojim uslugama pohrane u oblaku koja će se posebno svidjeti korisnicima u EU-u

No one najvažnije podatke, odnosno poslovne dokumente i fotografije i videa koja su vam od najvećeg značaja bilo bi dobro držati na više mjesta, kako na cloud servisima, tako i lokalno, čisto kao sigurnost i backup da ne bi imali problema kakvi su se pojavili za neke korisnike Googleova Drivea. Naime, neki korisnici ovog servisa požalili su se kako su im dokumenti koje su na Googleov disk pohranili tijekom posljednjih nekoliko mjeseci - nestali. U nekim slučajevima riječ je o podacima od svibnja do danas, dok su nekima nestali podaci u posljednjih dva-tri mjeseca.

Nakon što su iz Googlea prvo komentirali kako istražuju problem, ovaj tjedan su ga i službeno potvrdili. Vjeruju kako problem obuhvaća ograničeni broj korisnika aplikacije za stolna računala te da je riječ o problemu sa sinkronizacijom verzija od 84.0.0.0 do 84.0.4.0., objavili su na The Vergeu.

Iako ova kompanija ima sustav oporavka datoteka na disku, on je u ovom slučaju neupotrebljiv. Naime, Googleov sustav može oporaviti datoteke koje korisnici sami izbrišu, no kako korisnici taj sadržaj nisu izbrisali, već je on sam nestao, ta se metoda sada ne može primijeniti.

Slika nije dostupna Otočnoj državi prijeti potonuće, a imaju radikalno rješenje za spas - sele se u cloud

Dok su se korisnici na forumima neki potužili kako im Googleova podrška ne može pomoći, neki tvrde kako su ipak pronašli rješenje koristeći starije verzije aplikacije za računala. No iz Googlea to ne preporučuju te kažu kako korisnici trebaju biti iznimno oprezni jer korištenjem takvih zaobilaznih rješenja mogu izazvati novu štetu i dodatno ugroziti datoteke. Umjesto toga, poručili su im da prvo naprave lokalni backup cijelog Googleova diska, sve dok se ne pronađe rješenje za problem.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti