Microsoft najavio promjenu u svojim uslugama pohrane u oblaku koja će se posebno svidjeti korisnicima u EU-u

Promjena će se odvijati u tri faze, a prva počinje već od 1. siječnja 2023. godine.

Martina Čizmić | 16.12.2022. / 08:42

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Microsoft je objavio kako će korisnici njihovih usluga u oblaku koji se nalaze na području Europske unije od 1. siječnja 2023. godine moći obrađivati i pohranjivati svoje podatke u toj regiji.

Kako je istaknuto, takvo ograničenje prijenosa podataka odnosit će se na sve njihove usluge u oblaku - Azure, Microsoft 365, Dynamics 365 i Power BI.

Podsjetimo, otkako je Europska unija uvela GDPR 2018. godine, a prethodni dogovor s SAD-om o razmjeni podataka pao na sudu, pitanje prenošenja i obrade "europskih podataka" u SAD - stoji u zraku.

SAD i EU načelno su dogovorili novi set pravila, no ona još uvijek nisu prihvaćena u Europskom parlamentu, pa nisu ni u uporabi. Stoga su se u Microsoftu odlučili svojim korisnicima u Europi omogućiti da podatke obrađuju "kod kuće".

Superračunalo (Foto: Getty Images) Dva tehnološka diva udružila snage i grade "jedno od najmoćnijih AI superračunala na svijetu"

Prva će faza biti korisnički podaci. Onda ćemo prijeći na sljedeću fazu koja će se odnositi na preseljenje svih podataka o logiranju, uslugama i ostalo, istaknula je za Reuters Julie Brill, Microsoftova direktorica za privatnost.

Druga faza trebala bi biti okončana do kraja 2023. godine, nakon čega bi uslijedila treća faza.

Kako bi omogućio europskim korisnicima da podatke pohranjuju na tlu EU-a, Microsoft je posljednjih godina otvorio više podatkovnih centara u europskim zemljama. U blogu su istaknuli kako su u samo dvije godine uložili više od 12 milijardi dolara u izgradnju podatkovnih centara u Europi.

Kibernetički napadi - 2 Microsoftovo istraživanje o kibernetičkoj sigurnosti otkriva kako je Rusija vodila digitalni rat protiv Ukrajine

Želimo da se naši korisnici osjećaju sigurno i da mogu jasno reći regulatorima gdje se njihovi podaci obrađuju i pohranjuju, dodala je Brill.

Microsoft je najavio i kako će objaviti detaljne dokumente u kojima će navesti što ovakav način regionalne pohrane podataka točno znači za njegove korisnike, kao i što sve čine kako bi osigurali da korisnički podaci zaista ostanu unutar područja Europske unije.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti