Cloud je postao kralj: Sve više tvrtki okreće se uslugama i pohrani u oblaku

Trendovi i zahtjevi korisnika u Hrvatskoj nimalo se ne razlikuju od zahtjeva korisnika u zemljama srednje i istočne Europe te istočnog Mediterana, istaknuo je Perica.

Martina Čizmić | 05.12.2022. / 16:54

Krešo Perica (Foto: Kyndryl)

Iako su na tržištu tek godinu dana Kyndryl se nametnuo kao najveći svjetski pružatelj usluga IT infrastrukture, a pohvalili su se i s ukupnim prihodom većim od 19 milijardi američkih dolara.

Kako je istaknuto na druženju s novinarima povodom prvog rođendana Kyndryla i u Hrvatskoj, tijekom tog razdoblja fokusirani su bili na sklapanje snažnih globalnih i lokalnih partnerstva s kompanijama kao što su Amazon (AWS), Microsoft, Dell, Cloudera, VMWare, SAP, Google, itd. Tehnološki gledano, ističu u Kyndrylu, usmjereni su na poslovna područja s očekivanim višim stopama rasta, kao što su savjetodavne usluge i integracije sustava, prije svega u segmentima poput umjetne inteligencije, računalstva u oblaku (cloud), automatizacije, kibernetičke zaštite i tehnologije 5G telekomunikacijskih mreža (edge computing).

U navedena tehnološka područja Kyndryl je uložio svoj intelektualni kapital materijaliziran u više od 3000 patenata.

U manje od godinu dana, u potpunosti smo uspostavili poslovanje u Hrvatskoj i formirali tim stručnjaka koji je u stanju upravljati najvažnijim informacijskim sustavima i poslovnim uslugama kod korisnika u našoj zemlji. Sklapamo partnerstva s globalnim i lokalnim organizacijama te efikasno upravljamo uslugama korisnika i širimo poslovanje novim projektima, izjavio je Krešo Perica, direktor tvrtke Kyndryl, zadužen za Hrvatsku.

Pokrenute su tri nove inicijative: Kyndryl Bridge - platforma za integraciju, Kyndryl Vital – kolaboracijska platforma gdje Kyndrylovi stručnjaci zajedno s korisnicima rješavaju složene IT izazove i kreiraju nova tehnološka rješenja i Kyndryl Consult - implementacija i savjetodavne usluge, usluge koje u svijetu bilježe rast od 62 posto u prvih dvanaest mjeseci.

 

Prema studiji koju je objavila analitička kuća IDC procjenjuje se kako će već 2023. godine polovina svih tvrtki koje posluju na svijetu, stvarati više od 40 posto ukupnog prihoda od vlastitih digitalnih proizvoda i usluga. Za usporedbu, tijekom 2020. godine, ovakve brojke ostvarivala je samo svaka treća tvrtka. Ukratko, digitalna tranformacija i modernizacija prioritet su i imperativ u poslovanju - 60 posto direktora informatike navodi digitalnu transformaciju kao najvažniji faktor rasta njihovih tvrtki tijekom 2022. godine.

Trendovi i zahtjevi korisnika u Hrvatskoj nimalo se ne razlikuju od zahtjeva korisnika u zemljama srednje i istočne Europe te istočnog Mediterana. Što se 2023. godine tiče, očekujem sve širu primjenu cloud usluga. Vidljivo je kako sve više tvrtki razmišlja o dodatnim ulaganjima u cloud prvenstveno u cloud native aplikacije te razvoj novih poslovnih modela utemeljenih upravo na računarstvu u oblaku. Takvi modeli poslovanja otvaraju i brojne mogućnosti za tvrtke u smislu inovativnosti, učinkovitije primjene tehnologija umjetne inteligencije i uvođenja rješenja za kibernetičku zaštitu, rekao je Davor Malojčić, direktor Kyndryla za srednju i istočnu Europu i istočni Mediteran.

Slijedom toga, spomenute Kyndrylove inicijative kreairane su na način da maksimalno ubrzavaju digitalnu transformaciju poslovanja tvrtki te donose bržu isporuka usluga s dodatnom vrijednošću. Osim pojednostavljene ponude tehnologija, te platforme služe i za povezivanje korisnika s Kyndrylovim stručnjacima, koji, zajedno, stvaraju rješenja koja su tvrtkama potrebna za ostvarivanje poslovnog uspjeha. Štoviše, Kyndryl je među prvima u svijetu, ponudio svojim korisnicima, prije svega iz javnog i financijskog sektora, posebnu pretplatu na IT sigurnosnu zaštitu i uslugu oporavka (Recovery Retainer Service) nakon kibernetičkih napada.

Jedan od glavnih izazova IT industrije i dalje će biti akvizicija, razvoj i zadržavanje kvalitetnih kadrova. Također, kako bi kontrolirale troškove i smanjile rizike, kompanije će se morati još više posvetiti smanjivanju kompleksnosti IT okolina, njihovoj automatizaciji i efikasnijem upravljanju, dodao je Malojčić.

Korisnici Kyndryla su vodeće tvrtke s područja financija, telekomunikacija, maloprodaje, automobilske te zrakoplovne industrije. U Hrvatskoj Kyndryl povezuje svoje korisnike (telekomunikacijske tvrtke, tvrtke s područja energetike i komunalnih usluga, javni sektor) s većim brojem već navedenih globalnih partnerskih ekosustava i iskusnim timom vlastitih IT stručnjaka. Riječ je o 90 tisuća ljudi sa svjetski relevantnim vještinama od kojih su oni koji rade u našoj zemlji svoju vrijednost već dokazali na brojim lokalnim, regionalnim i međunarodnim projektima.

Što se tiče sljedeće godine, Kyndryl Hrvatska će nastaviti sa širenjem poslovanja i ulaganjima u svoje stručnjake te će se još snažnije angažirati u rješavanju korisničkih IT izazova, kao što su digitalizacija poslovanja na području telekomunikacija, maloprodaje, financijskog i javnog sektora te drugih industrija, uz sudjelovanje u zelenim (ekološkim) projektima i drugim, društveno odgovornim inicijativama lokalne zajednice, dodao je Perica. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti