Otočnoj državi prijeti potonuće, a imaju radikalno rješenje za spas - sele se u cloud

S obzirom na to da postoji mogućnost da će podizanjem razine mora nestati otočna država Tuvalu, kulturno i povijesno naslijeđe žele sačuvati u metaversu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.11.2022. / 13:19

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tuvalu je otočna država smještena u središtu Tihog oceana koja obuhvaća devet otoka na kojima živi 12 tisuća ljudi, no pitanje je hoće li ona postojati do kraja ovog stoljeća. Naime, prema predviđanjima znanstvenika i njihovim modelima kretanja razine mora, zbog klimatskih promjena svi njezini otoci mogli bi završiti ispod razine mora, čime bi nestala država, ali i sve njezino kulturno i povijesno nasljeđe.

  Apple Apple se priprema za budućnost: Planira vlastitu verziju metaversa

Da do toga ipak ne dođe, za slučaj da do kraja stoljeća država zaista završi pod morem, u Tuvaluu su se odlučili na prilično radikalno rješenje - metaverse. To je tijekom klimatskog samita COP27 rekao ministar vanjskih poslova Tuvalua Simon Kofe: Kako naša zemlja nestaje, nemamo izbor nego postati prva digitalna nacija na svijetu. Naša zemlja, naš ocean, naša kultura najdragocjenija su imovina koju naš narod ima. Kako bismo ih zaštitili, što god da se dogodi u fizičkom svijetu, prebacit ćemo ih u cloud.

Na probleme s klimatskim promjenama i podizanjem razine mora Kofe je upozorio i na prošlogodišnjem summitu COP26, i to na prilično zanimljiv način. Naime, svoju je poruku poslalo stojeći do koljena u moru, čime je pokazao kakva je sudbina njegove države i naroda. Kofu upozorava kako će samo zajednički globalni napori pomoći u tome da Tuvalu ne nestane u fizičkom smislu i ne preseli se samo u virtualni svijet, u kojem bi im se mogle pridružiti i druge države na koje će utjecati isti problem.

  Upland i FIFA I Svjetsko nogometno prvenstvo seli se u metaverse: Navijači će moći osvajati NFT-ove

Iako je jasno na što Kofe cilja jer, prema nekim znanstvenim predviđanjima, njegova bi otočna država zaista mogla biti potopljena, selidba u metaverse sačuvat će samo digitalnu sliku otoka kako su izgledali, no to sigurno neće biti utjeha za njihove stanovnike koji će morati pronaći mjesto za život u stvarnom svijetu.

Izvor: Engadget

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti