Apple se priprema za budućnost: Planira vlastitu verziju metaversa

Osim uređaja za proširenu i virtualnu stvarnost Appleovi planovi uključuju i vlastiti virtualni svijet.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.11.2022. / 13:00

Apple (Foto: Afp)

Sljedeće godine Apple planira predstaviti potpuno novi proizvod s kojim kreće u pohod na tržište za koje mnogi vjeruju da predstavlja budućnost računarstva i načina na koji koristimo internet. Riječ je o naočalama/uređajima za proširenu i virtualnu stvarnost, a Appleov plan za sljedećih nekoliko godina navodno uključuje čak tri takva uređaja.

Slika nije dostupna Uskoro počinje proizvodnja novog Appleova gadgeta koji bi mogao stajati čak 3 tisuće dolara

Ono što je dosad poznato o prvom gadgetu koji očekujemo početkom sljedeće godine jest da će to biti hardverski snažan uređaj (s M2 čipom), koji će imati desetak kamera smještenih unutar i izvan uređaja, ekrane visoke rezolucije i, naravno, visoku cijenu. Na tržištu bi se pojavio kao Reality One ili Reality Pro, a ako su glasine o cijeni istinite, onda je jasno kako će biti namijenjen samo za one dubljeg džepa jer bi trebao stajati između dvije i čak tri tisuće dolara.

No da bi takve naočale mogle biti zanimljive korisnicima, potrebno im je ponuditi i kvalitetan i atraktivan sadržaj u kojem će moći uživati noseći taj svoj skupi gadget. Upravo zato u Appleu razmišljaju o razvoju svog virtualnog svijeta.

Informacije o Appleovim planovima otkrivene su zahvaljujući objavama za posao koje uključuju softverske inženjere s iskustvom u vizualnim efektima i igrama i koje mogu stvarati digitalni sadržaj za proširenu i virtualnu stvarnost. Također, kako su objavili na Bloombergu, te objave ukazuju na to da kompanija želi napraviti i poseban videoservis s 3D sadržajem namijenjenim za reprodukciju u virtualnom svijetu.

iPhone "Nemamo izbora": Iz Applea potvrdili veliku promjenu na nadolazećim generacijama iPhonea

No najzanimljiviji oglas za posao odnosi se na developere koji će raditi na razvoju alata za "povezana iskustva u 3D svijetu miksane stvarnosti". Dakle, možemo očekivati neku vrstu Appleova virtualnog svijeta koji bi mogao konkurirati Zuckerbergovu metaversu. Treba naglasiti kako su iz Applea više puta kritizirali metaverse te ne žele da se njihov virtualni svijet povezuje s njim, a kakve će sve mogućnosti imati i kako će se razlikovati od Metina svijeta, saznat ćemo u budućnosti.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti