Uskoro počinje proizvodnja novog Appleova gadgeta koji bi mogao stajati čak 3 tisuće dolara

Već se puno toga zna o Appleovim naočalama za proširenu i virtualnu stvarnost, a sve službene detalje, uključujući i cijenu, mogli bismo saznati uskoro.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.11.2022. / 14:14

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Apple će uskoro zakoračiti u jedno potpuno novo tržište koje, iako se ne razvija tako brzo kako su se mnogi nadali, ima iznimno velik potencijal. Riječ je o tržištu proširene i virtualne stvarnosti, a kako će izgledati prvi AR/VR uređaj, trebali bismo saznati uskoro.

Slika nije dostupna Apple razvija uređaj koji bi tijekom sljedećih 10 godina mogao zamijeniti iPhone

Prema posljednjim glasinama vezanim za planove kompanije, početkom sljedeće godine počinje proizvodnja prvih takvih naočala za proširenu i virtualnu stvarnost. Za njihovu proizvodnju bit će ekskluzivno zadužena kompanija Pegatron, a bit će riječ o premium uređaju koji neće biti za svaku džep. Naime, spominje se cijena i do tri tisuće dolara, no treba naglasiti kako je to ipak samo nagađanje.

Na temelju dosadašnjih informacije koje su kružile po medijima, očekujemo kako će Appleov prvi AR/VR uređaj biti napravljen od laganih materijala (aluminij, tkanina i staklo), imat će opciju skeniranja očiju koja će se primjenjivati u svrhu biometrijske sigurnosti, ali i plaćanja. Također, spominje se čak i 14 kamera, od kojih će dvije pratiti noge te postoji mogućnost i podrške za kontroliranje upravljanja rukama.

Iako obje kompanije razvijaju uređaje za virtualnu stvarnost, vizije Applea i Mete potpuno su drukčije. Meta, odnosno Zuckerberg vjeruju kako budućnost pripada metaverseu, odnosno virtualnom svijetu u kojem će ljudi provoditi jako puno vremena, tamo će živjeti i raditi, dok u Appleu smatraju kako bi naš fokus trebao biti na stvarnom, a ne virtualnom svijetu.

Slika nije dostupna Stiže sljedeće godine i bit će jako skup: Objavljeni detalji o Appleovom uređaju za proširenu i virtualnu stvarnost

Upravo zato kompanija veći naglasak stavlja na proširenu stvarnost i sve prednosti koje takva tehnologija donosi - npr. prikaz digitalnih podataka u stvarnom svijetu poput točnih uputa za navigaciju i strelica koja će se putem Appleovih naočala prikazivati u konkretnim ulicama u koje trebamo skrenuti i slično, na njima bi se trebale prikazivati različite obavijesti itd.

Izvor: GSM Arena

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti