"Nemamo izbora": Iz Applea potvrdili veliku promjenu na nadolazećim generacijama iPhonea

Za dvije godine na snagu stupa novi zakon prema kojem će svi novi telefoni, tableti i drugi gadgeti koji se budu prodavali unutar EU-a morati imati USB-C priključak.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.10.2022. / 09:41

iPhone (Foto: Afp)

Ono o čemu se govori i nagađa već dugo vremena, sada je napokon i službeno potvrđeno. Apple za punjenje i povezivanje svojih uređaja više neće koristiti Lightning priključak i kabel, već će ga zamijeniti s USB-C kabelom. Na ovu odluku ekipa iz Applea nije došla svojevoljno, već su na nju bili primorani.

Slika nije dostupna Apple priprema uređaj sa savitljivim ekranom, ali ne iPhone

Kako je poznato, nedavno je na području EU-a donesen zakon prema kojem svi pametni telefoni i ostali gadgeti trebaju imati isti priključak za punjenje (USB-C) kako korisnici ne bi gomilali brojne različite punjače za svoje uređaje i time stvarali velike količine elektronskog otpada. Kako je plan da se svaki uređaj može puniti istim punjačem (a neke kompanije ionako već ne isporučuju punjače sa svojim uređajima), količina punjača, kao i otpada trebala bi se značajno smanjiti tijekom godina.

O tome da će buduće generacije iPhonea imati USB-C utor, na konferenciji WSJ Tech Live Conference govorio je Appleov potpredsjednik globalnog marketinga Greg Joswiak, pri čemu je izrazio svoje nezadovoljstvo načinom zbog kojeg moraju mijenjati priključak: Nemamo izbor. Kao što to radimo diljem svijeta, Apple će poštovati lokalne zakone.

Smatra kako bi bilo bolje za okoliš i njihove korisnike da vlada nije propisala taj zakon. Iako je bilo jasno da Apple mora donijeti odluku koja će biti u skladu sa zakonima, na Cnetu kažu kako je ovo "rijetko priznanje" iz Applea vezano za planove za sljedeće generacije iPhonea prilično iznenađujuće.

Appleovi uređaji Budućnost punjenja iPhonea je potpuno - bežična

Apple je već počeo s tranzicijom na USB-C te neki uređaji poput određenih modela iPadova i Macova već imaju taj utor. Kompanija će nastaviti s tom tranzicijom za većinu svojih uređaja te, iako zakon stupa na snagu 2024., čini se kako će već sljedeća generacija iPhonea, koju očekujemo u rujnu 2023., umjesto lightninga imati USB-C priključak.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti