Google i Apple dobili "pljusku" i od Talijana: Izrečene im kazne od po 10 milijuna eura zbog "agresivne prakse"

Google i Apple su u novom problemu s europskim regulatornim tijelima. Ovog puta "na zub" su ih uzeli Talijani.

Branimir Vorša | 26.11.2021. / 13:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izrekao je Googleu i Apple novčane kazne od 10 milijuna eura zbog "agresivne prakse" povezane s komercijalnom uporabom korisničkih podataka.

U priopćenju za medije talijanski regulator naveo je kako navedene američke tehnološke kompanije nisu pružile jasne i neposredne informacije o tome kako prikupljaju i koriste podatke korisnika njihovih usluga.

Iz Googlea i Applea su izrazili neslaganje s odlukom talijanskog regulatornog tijela i najavili žalbu na donesenu odluku.

Slika nije dostupna Apple ima zanimljiv plan za zaštitu privatnosti: Sadržaj na ekranu iPhonea moći će vidjeti samo njihovi vlasnici

Korištenje Googla I Google kreće Appleovim stopama: Predstavili "sigurnosni dio" za aplikacije na Google Playu

Talijansko regulatorno tijelo tvrdi da je sustav, kad korisnici tek postavljaju svoj koristički račun na Googleu, dizajniran na takav način da se nameće usvajanje uvjeta i pravila korištenja njihovih podataka.

U slučaju Applea, dodaje talijanski regulator, korisnici niti nemaju izbora. No u Applu misle drugačije.

Omogućujemo transparentnost kakve nema u industriji te mogućnost kontrole svim korisnicima, tako da oni mogu birati koje informacije žele dijeliti  te kako ih se može koristiti, ističu iz Applea u svojem priopćenju, opisujući odluku talijanskog regulatornog tijela kao pogrešnu.

Google je u priopćenju istaknuo da su slijedili fer i transparentnu praksu koja korisnicima pruža korisne usluge te im omogućuje jasne informacije oko njihovog korištenja.

Kazna koju je talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja, zapravo je maksimalna koja se može izreći za takve slučajeve.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti