I Google kreće Appleovim stopama: Predstavili "sigurnosni dio" za aplikacije na Google Playu

Iz Googlea poručuju da developeri moraju ispuniti podatke o privatnosti do travnja 2022. godine, a lansiranje sigurnosnog dijela u trgovini Google Play predviđeno je u prvom kvartalu 2022. godine.

Martina Čizmić | 29.07.2021. / 09:07

Korištenje Googla
Korištenje Googla (Foto: DNEVNIK.hr)

Kad je Apple uveo nova pravila za developere aplikacija i dio u kojem se oni moraju izjasniti koje točno podatke prikupljaju od korisnika i za što ih koriste, to su pozdravili i korisnici i borci za privatnost. Developere ionako nitko nije ništa pitao.

Istim je stopama krenuo i Google, koji je najavio uvođenje "sigurnosnog dijela" na Google Playu, u kojem bi trebalo biti navedeno više informacija o podacima koje aplikacija prikuplja i dijeli te drugi sigurnosni i detalji o privatnosti.

Još su u svibnju najavili taj novi dio s dodatnim informacijama te istaknuli kako bi developeri trebali jasno objasniti korisnicima koriste li i kakve sigurnosne prakse u izradi svojih aplikacija te poštuju li sva pravila o prikupljanju i dijeljenju podataka.

Sad je Google i službeno predstavio kako bi taj dio trebao izgledati za korisnike. U njemu bi se trebalo naći objašnjenje developera o tome koje podatke njihova aplikacija prikuplja, a slijedi niz ikona koje bi trebale lakše signalizirati korisniku što aplikacija radi odnosno ne radi.

Odaberu li detalje, korisnici bi trebali vidjeti i što se točno prikuplja odnosno dijeli - lokacija, kontakti, osobne informacije, financijske informacije i slično. Također, trebali bi moći vidjeti i za što se ti podaci koriste te mogu li zabraniti aplikaciji da te podatke prikuplja.

Iz Googlea poručuju da developeri moraju ispuniti podatke o privatnosti do travnja 2022. godine, a lansiranje sigurnosnog dijela u trgovini Google Play predviđeno je u prvom kvartalu 2022. godine.

Međutim, ostaje otvoreno pitanje hoće li i kako Google provjeravati tvrdnje developera o tome što njihova aplikacija radi i kako koristi te podatke. Kako smo već u brojnim slučajevima mogli vidjeti, Google nije previše strog što se tiče provjera aplikacija za Google Play trgovinu, pa nije rijetkost i da odobre i aplikacije koje baš i nisu najsigurnije za korisnike.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti