Google je htio kupiti Snap za 30 milijardi dolara?

Google je navodno prošle godine ponudio 30 milijardi dolara za Snap, a ta (navodna) ponuda na stolu je bila i nakon izlaska ove kompanije na burzu

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.08.2017. / 10:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Priča o Zuckerbergovu pokušaju kupovine Snap(chat)a dobro je poznata te je šef Facebooka prvo pokušao kupiti kompaniju za milijardu dolara, a kada je dobio negativan odgovor, utrostručio je ponudu, ali odgovor Evana Spiegela ostao je isti – nema prodaje. Zuckerberg je na kraju odustao od pokušaja preuzimanja Snapa te je umjesto kupovine cijele kompanije odlučio kopirati opcije Snapchata na svojim društvenim mrežama, što se u slučaju Instagrama pokazalo kao pun pogodak.

Jučer su objavljene informacije kako je za kupovinu te društvene mreže koju obožavaju tinejdžeri bio zainteresiran i GoogleBrin i Page početkom 2016. navodno su namjeravali ponuditi deset puta veću cifru od Zuckerberga, no Spiegel je navodno odbio tih 30 milijardi dolara. Zanimljivo, prema izvještaju Business Insidera ta je ponuda bila na stolu i nakon Snapova izlaska na burzu, a ako ćemo suditi prema kretanju cijene dionice Snapa u posljednje vrijeme i tržišne vrijednosti koja trenutno iznosi oko 14 milijardi dolara (dok je u vrijeme izlaska na burzu tržišna vrijednost iznosila 24 milijarde dolara), Spiegel je napravio veliku pogrešku što nije prihvatio ovu ponudu. Naravno, treba podsjetiti kako je riječ o glasinama te nije poznato jesu li googleovci samo razgovarali s ekipom iz Snapa ili su im na stol stavili konkretnu ponudu tešku 30 milijardi dolara.

Iz Snapa su za Business Insider komentirali kako su, što se tiče konkretnih razgovora između Googlea i Snapa, ove glasine neistinite, dok iz Googlea nisu htjeli komentirati, a ove glasine odrazile su se na cijenu dionica koja je izgubila 2,3 posto vrijednosti.

Na BI-u kažu kako su Google i Snap bliske kompanije te je upravo googleovac Eric Schmidt bio jedan od ranih savjetnika Spiegela, dok je Snap(chat) jedan od najvećih korisnika Google Clouda. S obzirom na dosadašnje Googleove neuspjehe s društvenim mrežama, kupovinom ove mreže mogli su postati jak igrač na tržištu, dok bi Google koji dominira tržištem digitalnog oglašavanja pomagao Snapu u boljoj monetizaciji njihove platforme.

Iako vjerojatno još nije kasno za takvu akviziciju, analitičari vjeruju kako je najveća prepreka za Googleovo preuzimanje Snapa njegov osnivač Evan Spiegel koji ne želi prodati kompaniju koju je osnovao te i dalje želi u potpunosti donositi odluke, bez odgovaranja nekome iznad, odnosno googleovcima.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti