Google je spreman za svoj novi ogroman projekt - razotkrivanje najvećih globalnih zagađivača metanom

Google sprema lansiranje revolucionarnog satelita za praćenje emisija metana na globalnoj razini, najavljujući novu eru odgovornosti i djelovanja u vezi s klimatskim promjenama.

Branimir Vorša | 16.02.2024. / 14:01

MethaneSAT
MethaneSAT (Foto: MethaneSAT LLC)

U revolucionarnoj suradnji, Google i američki Fond za obranu okoliša (EDF) pripremaju se za lansiranje MethaneSAT-a, satelita čiji je cilj praćenje emisija metana iz naftnih i plinskih postrojenja diljem svijeta.

S planom da počevši od ožujka 2024. godine kruži oko Zemlje 15 puta dnevno, satelit će pružati ključne podatke za borbu protiv klimatskih promjena.

Potreba za zaštitom klime nikad nije bila hitnija, a smanjenje emisija metana iz operacija na fosilna goriva i poljoprivrede stvarno je najbrži način na koji trenutno možemo usporiti zagrijavanje, naglasio je Steve Hamburg, glavni znanstvenik u EDF-u.

Nije samo stočarstvo problem za emisije metana

Metan, snažan staklenički plin, jdan jee od glavnih čimbenika globalnog zatopljenja, pri čemu značajnu ulogu igraju emisije iz pogona fosilnim gorivima i poljoprivrede. Dok je poljoprivreda, posebice stočarstvo, često u središtu pozornosti, energetski sektor također je glavni izvor emisije metana.

Smatra se da operacije nafte, plina i ugljena čine 40 posto globalnih emisija metana iz ljudskih aktivnosti, istaknuo je Hamburg.

Tradicionalno, praćenje istjecanja metana bilo je izazovno i skupo, oslanjajući se na metode poput skupih terenskih studija. Međutim, MethaneSAT predstavlja korak naprijed i sposoban je odrediti izvore metana na globalnoj razini u gotovo stvarnom vremenu. Googleove napredne računalne mogućnosti bit će korisne u analizi goleme količine podataka prikupljenih tim satelitom.

Google širi uporabu svoje postojeeće tehnologije

Ista AI tehnologija koju je Google koristio za otkrivanje drveća, pješačkih prijelaza i raskrižja iz satelitskih slika primijenit će se na naftnu i plinsku infrastrukturu, istaknuo je Yael Maguire, potpredsjednik Google Geo odjela, zaduženog za platforme Google Maps i Street View.

Lansiranje MethaneSAT-a podudara se s globalnim naporima za smanjenje emisija metana. Na summitu UN-a o klimi, i države, i tvrtke obvezale su se na značajno smanjenje emisija metana do 2030. godine. Europska unija zauzela je proaktivan stav provedbom propisa usmjerenih na emisije metana iz uvoza fosilnih goriva. Slično tome, Japan i Južna Koreja razmatraju slične mjere.

Čineći podatke dostupnima na Google Earth Engineu, Google planira osnažiti vlade, znanstvenike i javnost da poduzmu informirane mjere protiv emisija metana.

Potrebni su nam podaci na globalnoj razini, naglasio je Hamburg. Pokretanje MethaneSAT-a označava značajan korak prema većoj odgovornosti i djelovanju u borbi protiv klimatskih promjena.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti