Google krenuo u borbu protiv onečišćenja zraka

Nova usluga na platformi Google Earth trebala bi olakšati borbu protiv zagađenja zraka.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 08.11.2017. / 08:17

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tehnologija kojom Google, kao jedan od predvodnika općeg razvoja, raspolaže konstantno se koristi za uvođenje novih i poboljšanje postojećih usluga. Jedan od prioriteta svakako je i borba za čišći okoliš i zdraviji planet, jer iako mnogi ignoriraju probleme s onečišćenjem i zagađenjem zraka, oni su i te kako prisutni. Google je u suradnji s kompanijom Aclima, koja se između ostaloga bavi analizom kvalitete zraka, odlučio pomoći u detekciji onečišćenja zraka i prezentaciji podataka u realnom vremenu na svojoj platformi Google Earth.

Projekt je krenuo u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje su Google i Aclima na područjima San Francisco Baya, Los Angelesa i Central Valleya “pokrili” sve relevantne faktore i predstavili rezultate prvih istraživanja o (ne)kvaliteti zraka.

Znanstvenici i oni koji se bave istraživanjem kvalitete zraka mogu koristiti ove podatke kako bi pomogli lokalnim organizacijama, vlastima i regulatornim tijelima da dobiju uvid gdje su kritične točke onečišćenja, odnosno kako bi na osnovu toga mogli pronaći poboljšanja i rješenja, izjavila je Karin Tucen-Bettman, menadžerica Google Earth Outreach programa.

Naša mjerenja konkretno otkrivaju gdje su najveća prometna “začepljenja”, kao i kakav je utjecaj zagađenja koje dolazi iz ovog dijela. Uvjereni smo i nadamo se kako ovaj program može označiti početak zdravijih gradova, odnosno kako može reducirati utjecaj zagađenja na klimatske promjene i omogućiti nam svima kvalitetniji zrak, a samim time i zdraviji život, rekla je Tucen-Bettman za portal TNW. Znanstvenici i oni koji se bave istraživanjem zagađenja zraka mogu se putem ove forme prijaviti za sudjelovanje u navedenom programu.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti