Google je ovaj tjedan kupio kanadski startup DNNresearch koji čine tri osobe koje rade u odjelu za informatiku na Sveučilištu u Torontu. Startup je radio na razvoju neuronskih mreža. Financijski detalji sporazuma nisu objavljeni, ali sve tri osobe će raditi za Google, kao i nastaviti svoja istraživanja na sveučilištu.

Kako piše The Next Web, DNNresearch je registriran prošle godine od strane sveučilišnog profesora Geoffreya Hintona i dva njegova studenta, Alexa Krizhevskog i Ilye Sutskevera. Izgleda da Google nije stekao nikakav stvarni proizvod ili uslugu, već samo talent, te da su zaposlenici ono što su stvarno kupili.

Sveučilište u Torontu kaže da je Hinton svjetski poznat po svom radu s neuronskim mrežama, istraživanje koje može biti posebno korisno u informatičkim područjima kao što su prepoznavanje govora, računalna vizija i razumijevanje prirodnog jezika. Sva tri od njih zanimljivi je Googleu, posebno u mobilnom svijetu i napretku Android operativnog sustava i skorašnjem dolasku Google Glassa.

Neuronske mreže mogu se koristiti kako bi se dao kontekst ljudskom govoru na strojevima. Sve više ljudi na mobilnim uređajima želi pretraživati ​​upotrebom govora, a takva istraživanja mjerodavna su za tvrtke poput Googlea. Istraživanje također može imati veliki utjecaj na pretraživanje slika.

Na ove vrste upita teže je odgovoriti jer ih tražilica prvo mora analizirati za smislom, što je mnogo teže učiniti nego s tekstom. Računala trebaju naučiti od velikih repozitorija slika i audio datoteka, slično kao što su već učinila s tekstom, i shvatiti što korisnici zapravo traže prije povratka s popisom potencijalnih rezultata.

Googleova akvizicija nije došla iz vedrog neba - tvrtka je već donirala 600.000 dolara Hintonovoj znanstvenoj grupi kako bi podržala daljnji rad na istraživanju neuronskih mreža.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju