Google lansirao Android One, mobitel za ostatak svijeta!

Stanovnici zemalja kao što su Indija, Filipini, Bangladeš, Nepal, Pakistan, itd. nemaju dovoljno kvalitetan pristup internetu, većinom radi slabih uređaja od kojih većina nema mogućnost pristupa internetu.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 15.09.2014. / 13:35

Google lansirao Android One, mobitel za ostatak svijeta!

Stanovnici zemalja kao što su Indija, Filipini, Bangladeš, Nepal, Pakistan, itd. nemaju dovoljno kvalitetan pristup internetu, većinom radi slabih uređaja od kojih većina nema mogućnost pristupa internetu. 

Internet je danas izvor znanja, a s obzirom da su starim uređajima žitelji prije navedenih država zakinuti za taj izvor, Google je odlučio napraviti jeftine i kvalitetne pametne telefone kako bi pomogao problematičnim državama. 

Kompanija će tako svima koji imaju Airtel SIM karticu u Indiji besplatno omogućiti ažuriranja softvera za šest mjeseci, te će korisnici moći besplatno preuzeti 200MB aplikacija svaki mjesec, bez korištenja svog podatkovnog prometa. 

Po cijeni od 105 dolara, prvi uređaj koji je dostupan u Indiji je Micromax koji ima zaslon veličine 4.5 inča, 1GB RAM-a, 5MP stražnju te 2MP prednju kameru, quadcore procesor i naravno novu verziju Androida. 

Osim toga, uređaj ima ugrađeni FM prijamnik, microSD slot, zamjenjivu bateriju i podršku za dvije SIM kartice simultano. Indija će imati offline pristup YouTubeu, odnosno video će se moći pregledavati više puta bez da se troši podatkovni promet. 

“Samo jedan na svakih deset stanovnika u Indiji ima pristup pametnom telefonu”, ističu iz Googlea. “Većina telefona koji se prodaju u Indiji po toj cijeni nemaju takve tehničke karakteristike i visoku kvalitetu”, istaknuo je Mohammad Chowdhury, stručnjak za telekom u Bombayu.  

Osim Googlea, u Indiji je nedavno lansirana linija smarpthonea s Firefox operativnim sustavom, a i Samsung se priprema na prodaju svojih uređaja s vlastitim Tizen mobilnim operativnim sustavom. 

Google će tako raditi s ostalim proizvođačima kao što su HTC, Acer, Lenovo, Asus, Panasonic i Alcatel koji će proizvoditi Android One uređaje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti