Google najavio nove opcije koje će dodatno zaštititi telefon i podatke u slučaju krađe

Googleova AI prepoznat će ako vam netko ukrade telefon sa stola i aktivirati opcije zaštite kako kradljivci ne bi mogli pristupiti vašim podacima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.05.2024. / 14:10

Krađa telefona (Foto: Getty Images)

Ako pitate ljude bez koje stvari danas ne mogu živjeti, mnogi će vjerojatno reći da je to njihov pametni telefon. S obzirom na to da na telefonima danas imamo sve - od brojnih osobnih podataka i fotografija, oni su neizbježan poslovni alat, koristimo ih za bankarenje i plaćanje, a kriju i različite fotografije, videa i dopisivanja koje nisu za javnost.

Bankomat Veliki redovi ispred bankomata: Zbog tehničke su greške klijenti jedne banke mogli podići neograničenu količinu novca

Kompanije poput Applea i Googlea tijekom godina predstavile su različite sigurnosne opcije koje korisnicima omogućuju naprednu zaštitu uređaja te mogućnost njihova praćenja ako ih korisnici izgube ili u slučaju krađe. Upravo su krađe telefona veliki problem pa se tako, prema Wiredu, u Londonu svakih šest minuta ukrade jedan telefon. Kradljivci se služe različitim taktikama - na električnim biciklima ili romobilima kradu uređaje iz ruku korisnika, kradu ih sa stola i slično. U nekim slučajevima prvo prate ljude i gledaju koji će PIN upisati na svoj telefon, nakon čega kreću u akciju.

Ovaj tjedan Google je na konferenciji za developere najavio nove opcije koje će biti dostupne korisnicima Androida (neke će biti dostupne samo na verziji 15, a neke i na ranijim verzijama), a koje značajno povećavaju sigurnost korisnika, odnosno njihovih telefona. Najzanimljivija opcija, koja također koristi umjetnu inteligenciju, odnosi se na slučajeve krađe telefona iz ruke korisnika ili npr. sa stola. Telefon će prepoznati takve nagle i neuobičajene pokrete telefona i automatski se sam zaključati. Također, s Androidom 15 stiže i opcija skeniranja načina na koji aplikacije koriste “osjetljiva dopuštenja” u stvarnom vremenu kako bi prepoznala potencijalno sumnjive aktivnosti aplikacija.

Jednom kada se dokopaju telefona, kradljivci imaju više opcija s kojima mogu profitirati, odnosno zaraditi na njima. Ako prije toga saznaju PIN, mogu ih izbrisati i prodati ili ih mogu prodati neotključane osobama koje će pokušati probiti šifru ili prodati neke njihove komponente. No nekima nije toliko važan telefon, koliko ono što se u njemu krije. Naime, dio njih pokušava pristupiti novčanicima za kriptovalute i bankarskim aplikacijama i isprazniti račune korisnika koji bi, osim bez telefona, mogli ostati i bez novaca.

AI protiv krađe telefona

Kako su iz Googlea objasnili novinarima Wireda, njihovi alati protiv krađe dizajnirani su kako bi povećali sigurnost telefona u svim situacijama - prije nego dođe do krađe telefona, tijekom same krađe, ali i nakon što netko ukrade telefon. Google je proučavao najčešće načine krađe telefona i na takvim situacijama trenirao algoritam. Rezultat toga je najnovija opcija Theft Detection Lock koja koristi senzore telefona poput akcelerometara i žiroskopa, kao i umjetnu inteligenciju za prepoznavanje potencijalne krađe.

Dakle, riječ je o praćenju više povezanih radnji - od brzog poteza uzimanja telefona i zatim trčanja, brzog bicikliranja ili vožnje. Također, postoje i neke učestale stvari koje kradljivci rade kada se dokopaju telefona, a ne znaju PIN poput otvaranja aplikacije za kameru, kako bi spriječili gubitak pristupa telefonu te onemogućavanje pristupa mobilnim mrežama kako se telefon ne bi mogao udaljeno blokirati.

Waymo Gdje mu je bila pamet? Pokušao ukrasti robotaksi, no nije znao kako ga pokrenuti

Nova opcija Offline Device Lock, ako je aktivirana, u spomenutim će slučajevima zaključati ekran, čak i kada je telefon offline. S opcijom privatnog prostora korisnici mogu važne informacije i aplikacije staviti u odvojenu datoteku koja je zaštićena posebnim PIN-om ili biometrijom, a u slučaju da kradljivci pokušavaju resetirati telefon na tvorničke postavke, prilikom sljedećeg pokretanja opet će im trebati podaci stvarnog vlasnika, što onemogućuje njegovo korištenje. Još jedan novitet jest što će Google korisnicima omogućiti udaljeno zaključavanje ekrana upisivanjem njihova telefonskog broja na posebnu internetsku stranicu.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti