Veliki redovi ispred bankomata: Zbog tehničke su greške klijenti jedne banke mogli podići neograničenu količinu novca

Redove ispred bankomata na kraju je morala rastjerati policija, a djelatnici banke po kampusu su tražili od studenata da im vrate novac.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.03.2024. / 12:21

Bankomat (Foto: Getty Images)

Nakon što se priča o bankomatima na kojima se mogu podići neograničene količine novca pročula među studentima nekoliko fakulteta u Etiopiji, ispred bankomata Komercijalne banke Etiopije (CBE) počeli su se stvarati redovi. Studenti su pohrlili podići što više mogu novca, a otkrili su i kako se neograničena sredstva mogu prebaciti i preko mobilne aplikacije na račune u drugim bankama.

Malware Korisnicima Androida prijeti novi malware: Ovo nikada ne smijete raditi

Kada je ova greška prvo otkrivena, studenti su međusobno počeli slati poruke, a iako mnogi nisu vjerovali, u kasnim noćnim i ranim jutarnjim satima ipak su odlučili provjeriti ima li istine u tome. Kada su se uvjerili da mogu podići velike količine novca, o tome su obavijestili svoje kolege pa je broj studenata ispred bankomata bio sve veći.

Dok su iz CBE-a uopće shvatili da imaju problem, za što im je trebalo nekoliko sati, korisnici te banke već su podigli ili na račune drugih banaka prebacili iznos u protuvrijednosti od oko čak 40 milijuna dolara. Prema predsjedniku banke Abe Sanu, upravo su studenti podigli najveće količine novca, a prije nego što je banka stopirala transakcije, redovi ispred bankomata na sveučilištima bili su tako veliki da je na kraju morala doći policija i rastjerati mlade koji su željeli iskoristiti ovu situaciju.

Govoreći o problemu, Sano je naglasio kako nije došlo do kibernetičkog napada, niti je pristup neograničenoj količini novca rezultat nekakvog hakerskog djelovanja, već je riječ o tehničkom problemu koji je nastao tijekom rutinskih aktivnosti održavanja i inspekcije. Cijelo to vrijeme računi korisnika nisu bili ugroženi.

Iz najmanje tri fakulteta savjetovali su studente da vrate novac koji im ne pripada, a koji su podigli s bankomata CBE-a. One koji vrate novac banka neće tužiti za kazneno djelo, komentirao je Sano. Nije poznato koliko je novca banka ipak uspjela vratiti, a njezini su djelatnici na kampusima tražili studente da vrate novac, što su neki ipak napravili.

Prevara Policija upozorava na računalne prijevare kod online plaćanja

Usluge ove banke koristi oko 38 milijuna ljudi, a nakon što je ispravljen tehnički propust, bankomati su ponovno proradili, a omogućen je i transfer novca preko mobilne aplikacije.

Izvor: BBC

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti