Policija upozorava na računalne prijevare kod online plaćanja

Ravnateljstvo policije upozorilo je u utorak na novi oblik računalne prijevare kod online plaćanja u kojima se traži ažuriranje aplikacija za internetsko bankarstvo što vode na lažne web stranice banaka.

Hina | 09.05.2023. / 15:06

Prevara (Foto: Getty Images)

Policija je upozorila na prijevaru nakon što je zaprimila više prijava računalnih prijevara na štetu građana, a u posljednje vrijeme i tvrtki u kojima počinitelji šalju laže phishing poruke elektroničkom poštom u ime hrvatskih banaka.

U policiji navode da se na lažnim stranicama, koje su vjerna kopija legalnih stranica banaka, traži unos podataka o email adresi i broju telefona za kontakt s bankom.

Internetske prevare, ilustracija - 3 Prevaranti preko vaših emocija dolaze do novca. Žrtva internetske prijevare: "Vjerovao sam joj. Mislim, još joj vjerujem..."

Prevara Preko oglasnika pokušao prodati romobil, pa ostao bez novca

Nakon što se unesu kontakt podaci nepoznati počinitelji zovu klijente predstavljajući se kao djelatnici banaka te traže da na novoj poveznici unesu podatke o plaćanju i autorizacijske ključeve koje potom koriste za pristup njihovim računima i prebacivanje novca na račune počinitelja u stranim zemljama.

Policija moli građana i tvrtke da ukoliko zaprime takve pozive u banci provjere radi li se o lažnoj poruci te da ne otvaraju poveznice u porukama elektroničke pošte niti unose podatke o plaćanju prije provjere sa svojom matičnom bankom. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti