Preko oglasnika pokušao prodati romobil, pa ostao bez novca

Splitska je policija u ponedjeljak izvijestila kako je računalom prijevarom 45-godišnjaku skinut novac s njegova bankovnog računa te je u tijeku kriminalističko istraživanje.

Hina | 20.03.2023. / 12:50

Prevara (Foto: Getty Images)

Zaprimljena je prijava 45-godišnjaka koji je putem društvene mreže oglasio prodaju romobila, nakon čega mu se kroz „messenger“ poruku javila osoba navodno zainteresirana za kupnju i poslala link koji je trebao otvoriti i unijeti bankovne podatke a sve kako bi mu novac bio uplaćen.

Neposredno nakon što je 45-godišnjak otvorio link i upisao bankovne podatke zamijetio je kako mu je s računa skinut novac, te je shvatio da je prevaren, priopćila je policija.

Prevara Iz policije objasnili koja je najučinkovitija zaštita od računalnih prijevara

Radi informiranja građana i prevencije splitsko-dalmatinska pokrenula je preventivnu kampanju SafetyNet-Bitka za sigurnost .

Na internetskoj stranici Policijske uprave građani na jednom mjestu mogu saznati sve informacije o raznim vrstama računalnih prijevara.

U želji da informacije budu dostupne što većem broju građana na plakatima ove preventive akcije nalazi se i QR kod koji omogućuje da se jednostavno, jednim klikom, dobiju sve informacije o vrstama prevara i načinu zaštite.

Među evidentiranim kaznenim djelima računalne prijevare u protekloj godini, kako su izvijestili iz splitske policije, najviše je bilo phishing prijevara a najčešće žrtve bile su osobe koje su oglašavale prodaju predmeta na internetskim oglasnicima.

Prevaranti bi u vrlo kratkom roku od objavljivanja oglasa kontaktirali žrtvu i započeli dogovor oko kupnje i dostave predmeta koji se prodaje.

Bager Mladić pokušao preko interneta kupiti bager, pa ostao bez novca

Sa žrtvama bi uspostavljali kontakt preko mobilne aplikacije za komunikaciju te bi im porukom poslali poveznicu na internetsku stranicu koja je vjerna kopija neke od poznatih dostavljačkih službi u Hrvatskoj.

U razgovoru bi uputili prodavatelja da unese podatke koji se traže na internetskoj stranici, navodno radi potrebe izvršavanja uplate na njihov račun i dostavljanja paketa.

Stvarni cilj prevaranata je prikupiti podatke bankovne kartice žrtve koji su potrebni za izvršavanje isplate s računa prodavatelja.

Naime, broj kartice i CVV/CVC broj, troznamenkasti kod na poleđini kartice koji se traže da žrtva unese na krivotvorenoj internetskoj stranici na koju je došla putem poveznice koju je poslao počinitelj, čim ih žrtva unese postaju vidljivi počinitelju koji ih odmah koristi u legalnoj aplikaciji (internet bankarstvo ili servis za plaćanje na internetu) kako bi prisvojio njezin novac.

Internetska prijevara, ilustracija Nevjerojatan rast prevarantskih e-mailova u Hrvatskoj u 2022. godini: Glavni im je cilj ukrasti vam što više novca

Počinitelji ovdje vješto koriste neznanje ili zbunjenost žrtve oko procesa uplate odnosno isplate sredstava s računa.

Kod ovakvih vrsta internetskih prijevara, žrtve budu oštećene za relativno manje novčane iznose, a često za upravo onoliki iznos koji je bio raspoloživ na računu. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti