Želite li danas koristiti neku aplikaciju, morat ćete na svaki uređaj na kojem ju želite koristiti, zasebno instalirati tu aplikaciju. Naravno, pod uvjetom da ta aplikacija postoji u verziji za taj uređaj i operativni sustav.

No, čini se kako je Google napravio korak ka brisanju tih granica i stvaranju aplikacija koje bi se mogle koristiti na cijelom nizu uređaja.

U službenom blogu za developere najavili su lansiranje novog razvojnog paketa (SDK) koji bi omogućavao developerima razvoj aplikacija koje bi bez problema funkcionirale na svim Android uređajima, a s vremenom i na uređajima koji ne koriste Android operativni sustav.

SDK bi trebao omogućiti devleoperima da njihove aplikacije mogu otkriti uređaje u blizini, uspostaviti sigurnu vezu među uređajima i prikazati aplikaciju na različitim uređajima. Prema scenarijima koje je Google naveo, korištenje takvih aplikacija omogućavalo bi korisnicima da na različitim uređajima, u isto vrijeme koriste aplikaciju, bez obzira o kojem je uređaju i operativnom sustavu riječ. Također, korisnici bi mogli na različitim uređajima nastaviti s radom tamo gdje su stali na, primjerice telefonu.

Prema podacima iz bloga, cijela bi stvar, za korisnike, funkcionirala poput opcije Nearby Share, koja je trenutno dostupna na Android uređajima, a koja omogućuje dijeljenje podataka s obližnjim uređajima. 

Ovaj razvojni paket trenutno je dostupan u Developer Preview obliku, što znači da developeri mogu vidjeti što ih čeka i prije no što službeno krenu raditi u njemu. 

Inače, iz Googlea su još u svibnju na svojoj konferenciji Google I/O, najavili lansiranje ovog SDK, a kad bismo mogli vidjeti i prve apliakcije temeljene na ovoj tehnologiji, još nije poznato. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju