Google napravio prvi korak ka korištenju iste aplikacije na različitim uređajima

Prema podacima iz bloga, cijela bi stvar, za korisnike, funkcionirala poput opcije Nearby Share, koja je trenutno dostupna na Android uređajima, a koja omogućuje dijeljenje podataka s obližnjim uređajima.

Martina Čizmić | 29.08.2022. / 09:01

Google Android (Foto: Afp)

 Želite li danas koristiti neku aplikaciju, morat ćete na svaki uređaj na kojem ju želite koristiti, zasebno instalirati tu aplikaciju. Naravno, pod uvjetom da ta aplikacija postoji u verziji za taj uređaj i operativni sustav.

No, čini se kako je Google napravio korak ka brisanju tih granica i stvaranju aplikacija koje bi se mogle koristiti na cijelom nizu uređaja.

U službenom blogu za developere najavili su lansiranje novog razvojnog paketa (SDK) koji bi omogućavao developerima razvoj aplikacija koje bi bez problema funkcionirale na svim Android uređajima, a s vremenom i na uređajima koji ne koriste Android operativni sustav.

SDK bi trebao omogućiti devleoperima da njihove aplikacije mogu otkriti uređaje u blizini, uspostaviti sigurnu vezu među uređajima i prikazati aplikaciju na različitim uređajima. Prema scenarijima koje je Google naveo, korištenje takvih aplikacija omogućavalo bi korisnicima da na različitim uređajima, u isto vrijeme koriste aplikaciju, bez obzira o kojem je uređaju i operativnom sustavu riječ. Također, korisnici bi mogli na različitim uređajima nastaviti s radom tamo gdje su stali na, primjerice telefonu.

Prema podacima iz bloga, cijela bi stvar, za korisnike, funkcionirala poput opcije Nearby Share, koja je trenutno dostupna na Android uređajima, a koja omogućuje dijeljenje podataka s obližnjim uređajima. 

Ovaj razvojni paket trenutno je dostupan u Developer Preview obliku, što znači da developeri mogu vidjeti što ih čeka i prije no što službeno krenu raditi u njemu. 

Inače, iz Googlea su još u svibnju na svojoj konferenciji Google I/O, najavili lansiranje ovog SDK, a kad bismo mogli vidjeti i prve apliakcije temeljene na ovoj tehnologiji, još nije poznato. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti