Google objavio najnoviju verziju Androida - Android Pie

Googleova najnovija verzija Androida produljit će vam život baterije, bolje vas navigirati te vam čak pomoći i u borbi protiv ovisnosti o tehnologiji

Filip Krizmanić | 07.08.2018. / 16:01

Android (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Deveto izdanje Androida na početku će biti dostupno samo na Googleovim Pixel mobitelima, dok bi na ostale uređaje trebalo doći krajem godine. Android Pie uvodi novi način praćenja upotrebe aplikacija, omogućava postavljanje ograničenja korištenja aplikacija, donosi poboljšane obavijesti, a iz Googlea su obećali i duže trajanje baterije.

Za korisnike Androida ovo su sjajne vijesti, no pitanje je na kolikom broju uređaja će Android Pie biti dostupan. Prema podacima Googlea, prethodna verzija (Android Oreo) instalirana je na samo 12 posto uređaja Androida. Drugim riječima, Google se suočava s problemima distribucije i ažuriranja telefona koji nisu pod njihovom proizvodnjom.

Međutim, iz ove kompanije najavljuju da će situacija s Android Pie biti bolja jer će bolje surađivati s ostalim proizvođačima kako bi im olakšali distribuciju novog sustava.

Hoće li nas Pie uistinu odviknuti od neprestanog gledanja u mobitele?

Jedna od značajki novog softvera je Digital Wellbeing. Wellbeing služi kao odgovor Googlea na kritike da su pametni telefoni pretjerano zarazni i da utječu na raspored spavanja. Neće vam, naravno, pjevati uspavanku da lakše zaspite, već će vam pružiti način da vidite koliko ste vremena proveli na svome uređaju i u određenim aplikacijama. Korisnici će moći odrediti koliko će se vremena koristiti određena aplikacija, a kada se granica prekorači, Wellbeing će vas upozoriti te će aplikacija prestati funkcionirati (naravno, postoji i mogućnost prekida zabrane).

Wind Down Mode

Android (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Još je jedna bitna funkcija Wellbeinga je Wind Down Mode. Wind Down namijenjen je kao daljnji poticaj za ostavljanje uređaja dalje od sebe na kraju dana. U unaprijed odabranom vremenu, žarke boje zaslona će se prebaciti u nijanse sive te će vam Wind Down aktivirati opciju zabrane ometanja i zanemarivat će dolazne pozive i notifikacije. Sve za dobar i zdrav san.

Osim značajnih promjena poput Wellbeinga, Android Pie pun je i znatno manjih, ali korisnih promjena koje bi trebale poboljšati cjelokupno iskustvo korištenja ovog operativnog sustava.

Pie će notifikacijama dodavati slike osobe koja vas je kontaktirala, kao i mogućnost pregleda bilo koje slike te osobe s drugih medija. Osim toga, Pie vam nudi i opciju “Pametnog odgovora” koji će vam na poruke koje označite automatski odgovarati.

Još jedna velika inovacija koju Google uvodi u novom Androidu su “Slices”. Slices će se sastojati od malih kartica preko kojih ćete moći na brzinu provjeriti određene aplikacije bez da ih otvarate. Primjerice ako pozovete Uber, nećete morati otvarati Uber aplikaciju da vidite koliko je najbliži auto udaljen od vas, već ćete to provjeriti u “Slices” kartici. Međutim, ova funkcija neće biti puštena na Android sve do kraja godine.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti