Google ozbiljno kreće u borbu protiv dezinformacija o cjepivima: Pokreću globalnu zakladu vrijednu tri milijuna dolara

Iako je infodemija COVID-19 po prirodi bila svjetska, dezinformiranje je bilo ciljano na specifične populacije, upozoravaju iz Googlea.

Hina | 12.01.2021. / 16:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Inicijativa Google vijesti u utorak je pokrenula globalnu zakladu za borbu protiv dezinformiranja oko cjepiva za COVID-19, vrijednu do tri milijuna dolara.

Cilj „Otvorene zaklade za borbu protiv dezinformacija oko cjepiva za COVID-19“ je podrška medijima u provjeravanju činjenica o cjepivima, objavila je ta Googleova inicijativa u objavi na službenom blogu.

Iako je infodemija COVID-19 po prirodi bila svjetska, dezinformiranje je bilo ciljano na specifične populacije, dodaje se.

Dio postojećih istraživanja pokazuje i da se publika koja nalijeće na dezinformacije ne poklapa uvijek s onom koja želi da informacije budu provjerene, pa će zaklada financirati i projekte kojima je cilj proširiti publiku onih koji žele provjeru informacija, stoji u objavi, a prenosi agencija Reuters.

Prijavljene projekte recenzirat će 14-člani žiri s predstavnicima akademske zajednice, medija, medicinskog i neprofitnog sektora, kao i predstavnika Svjetske zdravstvene organizacije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti