Google Pay napokon dostupan i u Hrvatskoj

Usluga Google Pay dostupna je diljem Hrvatske na prodajnim mjestima koja podržavaju beskontaktno plaćanje, na svim platformama Googlea, za online plaćanja, kao i preko aplikacija na kojima je vidljiva oznaka Pay with Google.

Martina Čizmić | 01.08.2018. / 09:58

Google Pay (Foto: Google) (Foto: Google)

Google Pay od danas je napokon dostupan i u Hrvatskoj. Tako će hrvatski korisnici biti u društvu korisnika iz 19 drugih zemalja diljem svijeta koji će imati priliku u restoranima, trgovinama, ali i online plaćati putem Googleove aplikacije. Hrvatska je ujedno i jedina zemlja u regiji u kojoj je Google Pay dostupan.

Kako su nam otkrili iz Googlea, Hrvatska je odabrana upravo jer je plan omogućiti korisnicima što više usluga iz Googleova portfolija.

Beskontaktno plaćanje nije nikakva novost korisnicima u Hrvatskoj. Prema DESI indeksu, Hrvatska je iznad prosjeka u korištenju digitalnih usluga. Upravo tu vidimo velik potencijal i priliku za poboljšanje iskustva beskontaktnog plaćanja, istaknula je Ivana Grbavac, marketing menadžerica u Google Adriaticu.

Google Pay dostupan je svim korisnicima Androidovih uređaja u Hrvatskoj koji imaju verziju operativnog sustava 5.0 i više, podržava NFC tehnologiju i (barem povremeno) imaju stabilnu internetsku vezu na tom uređaju.

Naime, kako su nam pojasnili, nije nužno da je uređaj uvijek spojen na internet prilikom plaćanja, već se može platiti i offline, a sustav će po spajanju na internet ažurirati stanje.

Za one koje brine sigurnost njihovih kartica i računa, iz Googlea ističu kako posebnu pozornost posvećuju upravo tome. Tako se brojevi kartica ne pohranjuju na samom uređaju, nego na serveru pa je opasnost da vam netko ukrade brojeve kartica krađom pametnog telefona smanjena. Također, koriste se i tokenizacijom, odnosno prilikom pripremanja transakcije stvaraju virtualni broj računa tako da ni prodavatelj zapravo ne vidi pravi broj.

Nije potrebno svaki put upisivati PIN ili lozinku. Ako je transakcija manja od 100 kuna, biti će dovoljno dotaknuti ekran pametnog telefona, dok će za one veće ipak trebati otključati ekran, pojašnjava Grbavac.

Google je za svog partnera u uvođenju Google Paya odabrao Privrednu banku Zagreb. Da biste koristili ovu metodu plaćanja, potrebno je preuzeti aplikaciju Google Pay s trgovine Google Play i dodati debitnu karticu Visa Inspire Privredne banke Zagreb. U trgovini samo „probudite“ pametni telefon i prislonite ga na terminal za beskontaktno plaćanje. Za transakcije iznad 100 kuna kao dodatnu sigurnosnu mjeru morate otključati mobilni uređaj. Usluga Google Pay integrirana je u sve proizvode Google i omogućuje jednostavniju kupnju filmova, knjiga i aplikacija, kao i izlistavanje svih kupnji na jednom mjestu. Također, usluga omogućuje spremanje vaučera, kartica vjernosti te poklon-kartica i njihovo korištenje prilikom plaćanja.

Zadovoljstvo nam je što je Privredna banka Zagreb prva banka u Hrvatskoj koja će svojim klijentima omogućiti uslugu Google Pay. Usluga je dostupna svim klijentima PBZ-a, korisnicima pametnih telefona koje pokreće operativni sustav Android 5.0 Lollipop ili noviji, kao i korisnicima debitne kartice Visa Inspire preko nove aplikacije za PBZ mobilno bankarstvo ili aplikacije Google Pay. Zahvaljujući partnerstvu s Googleom, PBZ potvrđuje ulogu predvodnika u inovativnim rješenjima na financijskom tržištu, izjavio je predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb Dinko Lucić.

Na pitanje kakva su im očekivanja od Google Paya u Hrvatskoj, u Googleu su veoma optimistični.

Tu smo da ostanemo. Teško je reći kakva su nam očekivanja vezana uz Google Pay. Kad god uvodimo novu uslugu na neko tržište, ne gledamo brojeve, već korisničko iskustvo. I želimo dobiti povratne informacije i od korisnika u Hrvatskoj kako bismo uslugu učinili boljom, rekla je Alzbeta Houzarova, PR menadžerica za Češku i Slovačku te dodala kako trenutačno u svijetu Google Pay koristi više od 100 milijuna ljudi.

Uvođenje Google Paya u Hrvatsku samo je prvi korak ka drugim popularnim Googleovim proizvodima koji su dosad bili nedostupni. Tako su nam iz Googlea otkrili da rade i na uvođenju nekih drugih Googleovih proizvoda (pa čak i onih hardverskih) na hrvatsko tržište. No nekakve konkretne informacije zasad ne žele davati.

Trudimo se Android učiniti zabavnim i što jednostavnijim za korištenje te se zato trudimo dovesti nove proizvode i usluge. Vidimo velik potencijal u Hrvatskoj i cijeloj regiji te se nadamo da ćemo u budućnosti uložiti još više u razvoj digitalnih vještina i usluga, rekla je na kraju Grbavac.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti