Google ponovno kreće stopama Applea i razvija vlastite čipove za svoja računala

Kombinacija vlastitog hardvera i softvera Appleu se pokazala dobitnom, kada su u pitanju i telefoni i računala. Slične planove sada imaju i u Googleu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.09.2021. / 13:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nedavno smo pisali kako se Google ugledao na Apple te su krenuli u razvoj vlastitih čipova za svoje pametne telefone. Prve modele s takvim procesorima nazvanim Tensor Google bi mogao predstaviti već ovog mjeseca i tek ćemo tada saznati kakve su njegove performanse i mogu li se usporediti s Qualcommovim procesorima Snapdragon koji pokreću većinu najjačih Androida.

Slika nije dostupna Google s Pixelom 6 kreće Appleovim stopama

No Google, čini se, nema namjeru stati samo na razvoju vlastitih procesora za pametne telefone, već su njihove ambicije puno veće. Naime, pored mobilnih čipova, počeli su i s razvojem procesora za - računala. Naravno, i tu odmah možemo povući paralelu s Appleom koji je prošle godine predstavio vlastiti računalni hardver koji se pokazao snažniji i jači u odnosu na rješenja koja su do tada koristili (Intelovi procesori) te tijekom sljedećih godina namjeravaju u sva svoja nova računala ugraditi vlastite čipove.

Prema izvorima upoznatim s Googleovim planovima, u kompaniji žele prve uređaje koje će pokretati vlastiti hardver predstaviti tijekom 2023. godine, no naglašavaju kako bi se razvoj mogao odužiti pa bi se tako prvo računalo ili tablet s Googleovim čipovima moglo pojaviti još kasnije. Inženjeri kompanije pri razvoju bi se trebali fokusirati na “AI akceleratore i optimizaciju” kako bi iz svog hardvera izvukli što više snage, uz što manju potrošnju. Za ovaj projekt već su počeli zapošljavati nove ljude, uglavnom iz Izraela, Indije i Tajvana.

Slika nije dostupna Googleov smartphone Pixel 5a donosi odličan omjer cijene i kvalitete

Googleovi dosadašnji pokušaji na tržištu prijenosnika i tableta nisu zabilježili neki preveliki uspjeh. Iako su Pixelbook Go i Pixel Slate odlični uređaji, potražnja korisnika za njima nije bila prevelika te Google još nije predstavio njihove nasljednike. S fokusiranjem na vlastite procesore, kompanija očito okreće novu stranicu te možemo očekivati da će u budućnosti staviti veći naglasak i na hardver i prodaju hardvera, a ne samo na softver i servise.

Izvor: TechSpot
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti