Google povećava sigurnost svojih usluga

Novi program napredne zaštite omogućit će još veću sigurnost Googleovih usluga poput Gmaila i diska, a na početku će biti dostupan političarima i poslovnjacima

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.10.2017. / 09:33

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Google bi od sljedećeg mjeseca korisnicima svojih mrežnih usluga trebao ponuditi novi servis nazvan Advanced Protection Program koji će omogućiti bolju zaštitu i sigurnije korištenje Googleovih servisa poput Gmaila, diska i drugih. Čini se kako će ovaj servis na početku biti namijenjen samo političarima, direktorima velikih kompanija i slično kojima bi sigurnost komunikacije i podataka trebala biti na prvom mjestu, a kasnije bi mogao biti dostupan i ostalim korisnicima.

Korisnici ovog naprednog programa zaštite više neće morati koristiti opciju dvostruke autentifikacije koja zahtijeva da se osim standardne šifre upiše i poseban kod poslan porukom na smartphone, već će za sigurniji pristup mailovima i podacima koristiti fizičke sigurnosne ključevi koji će se s računalom povezati USB-om. Kompanija je još prije nekoliko godina predstavila uređaj USB Security Key za sigurnije korištenje Googleovih usluga, a pored tog uređaja sada će biti potreban još jedan USB ključ za još veću zaštitu i maksimalnu sigurnost prilikom pristupa informacijama pohranjenim na Googleovim serverima.

Također, servis će blokirati pristup Gmailu i datotekama pohranjenim na Googleovu disku svim third-party aplikacijama (odnosno programima koje nisu razvili guglovci), a izvori upoznati sa situacijom u Googleu kažu kako će ova kompanija konstantno nadograđivati sigurnost novog Googleova servisa.

Novinari Bloomberga koji su prvi objavili ovu priču kontaktirali su i ljude u Googleu i od njih tražili komentar, no glasnogovornik kompanije odbio je komentirati te informacije, a ako su ove glasine istinite, nećemo morati dugo čekati na službeno predstavljanje Advanced Protection Programa jer ga Google planira predstaviti tijekom ovog mjeseca.

U posljednje vrijeme Google je nekoliko puta nadogradio sustav sigurnosti svojih računa pa su tako početkom godine poslovnim klijentima omogućili dodatne kontrole protiv phishing napada, a već godinama korisnicima šalju upozorenja ako postoji mogućnost da su njihovi računi potencijalne mete napada iza kojih stoje države.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti