Google bi od sljedećeg mjeseca korisnicima svojih mrežnih usluga trebao ponuditi novi servis nazvan Advanced Protection Program koji će omogućiti bolju zaštitu i sigurnije korištenje Googleovih servisa poput Gmaila, diska i drugih. Čini se kako će ovaj servis na početku biti namijenjen samo političarima, direktorima velikih kompanija i slično kojima bi sigurnost komunikacije i podataka trebala biti na prvom mjestu, a kasnije bi mogao biti dostupan i ostalim korisnicima.

Korisnici ovog naprednog programa zaštite više neće morati koristiti opciju dvostruke autentifikacije koja zahtijeva da se osim standardne šifre upiše i poseban kod poslan porukom na smartphone, već će za sigurniji pristup mailovima i podacima koristiti fizičke sigurnosne ključevi koji će se s računalom povezati USB-om. Kompanija je još prije nekoliko godina predstavila uređaj USB Security Key za sigurnije korištenje Googleovih usluga, a pored tog uređaja sada će biti potreban još jedan USB ključ za još veću zaštitu i maksimalnu sigurnost prilikom pristupa informacijama pohranjenim na Googleovim serverima.

Također, servis će blokirati pristup Gmailu i datotekama pohranjenim na Googleovu disku svim third-party aplikacijama (odnosno programima koje nisu razvili guglovci), a izvori upoznati sa situacijom u Googleu kažu kako će ova kompanija konstantno nadograđivati sigurnost novog Googleova servisa.

Novinari Bloomberga koji su prvi objavili ovu priču kontaktirali su i ljude u Googleu i od njih tražili komentar, no glasnogovornik kompanije odbio je komentirati te informacije, a ako su ove glasine istinite, nećemo morati dugo čekati na službeno predstavljanje Advanced Protection Programa jer ga Google planira predstaviti tijekom ovog mjeseca.

U posljednje vrijeme Google je nekoliko puta nadogradio sustav sigurnosti svojih računa pa su tako početkom godine poslovnim klijentima omogućili dodatne kontrole protiv phishing napada, a već godinama korisnicima šalju upozorenja ako postoji mogućnost da su njihovi računi potencijalne mete napada iza kojih stoje države.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju