Google predstavio novu generaciju robota Atlas

Humanoidni robot Atlas sada je još napredniji, izdržljiviji i vještiji, a više nije potreban strujni kabel jer ovaj robot napaja baterija

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.01.2015. / 09:12

Google predstavio novu generaciju robota Atlas

Prvu generaciju robota Atlas koju je razvila kompanija Boston Dynamics (koju je u međuvremenu kupio Google) u suradnji s DARPA-om neki su novinari prozvali najstrašnijim robotom do sada, a ovog tjedna Google i DARPA predstavili su njegovu novu generaciju. Glavni novitet novog Atlasa jest mogućnost rada uz pomoć baterije, odnosno za njegov rad i upravljanje neće ga biti potrebno priključiti u struju, a baterija (zbog kojeg je ovaj model nazvan 'Atlas unplugged') trebala bi izdržati oko sat vremena prosječnog korištenja – što uključuje hodanje, stajanje i korištenje određenih alata. Kada znanstvenici predstave konačnu verziju ovog robota, Atlas bi trebao spašavati živote, odnosno pomagati u akcijama spašavanja u opasnim situacijama i na terenima koji su nedostupni ljudima, moći će se penjati po planinama i slično.

Na novom modelu poboljšano je oko 75 posto dijelova te je, u odnosu na prvu verziju, snažniji, izdržljiviji i vještiji. Dodana je i nova pumpa za pneumatske pokrete koja je puno tiša (osoba koja upravlja robotom više neće morati nositi slušalice), malo su premještene pozicije ramena i ruku, što će omogućiti bolje pomicanje ruku, Atlas sada ima tri računala za analizu podataka koje dobiva od senzora i za planiranje zadataka, a dodan je i novi bežični ruter za komunikaciju. Inače, ovaj će robot sudjelovati u DARPA-inom 'robotskom izazovu' u kojem će ekipe koje budu upravljale Atlasom pokušati riješiti brojne izazove i problematične situacije s kojima bi se robot (odnosno ekipa koja s njim upravlja) trebao suočiti u stvarnim životnim situacijama, a nagrada za pobjedničku ekipu iznosi čak 2 milijuna dolara.

Izvor: The Guardian 

FOTO: Darpa

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti