Google predstavio novu tehnologiju koja bi mogla promijeniti način na koji doživljavamo videokonferencije

Najavili su kako će više informacija o ovoj tehnologiji podijeliti kasnije tijekom godine, nakon što odrade dodatna testiranja s partnerima.

Martina Čizmić | 19.05.2021. / 09:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Google je na svojoj konferenciji I/O predstavio cijeli niz novosti na kojima radi - od nove verzije Androida do novih tehnologija koje razvija.

Jedna tehnologija koja se posebno istaknula, pogotovo nakon što je cijeli svijet proteklu godinu proveo u beskrajnim videokonferencijama je "Projekt Starline". Radi se o novoj tehnologiji komunikacije koju su posljednje dvije godine razvijali u Googleu, a koja bi mogla promijeniti način na koji komuniciramo putem videa.

Kako ga opisuju u Googleu, radi se o "nekoj vrsti čarobnog prozora" kroz koji možete vidjeti drugu osobu u stvarnoj veličini i tri dimenzije, baš kao da se nalazi s vama u prostoriji. Video koji su pokazali djeluje zaista impresivno i pokazuje uređaj koji lako možemo zamisliti u domovima budućnosti.

Za taj dojam 3D slike bilo je potrebno razviti različite tehnologije i osmisliti način kako da rade zajedno. Tako su u Googleu dodatno razvijali računalni vid, strojno učenje, prostorni zvuk te kompresiju u stvarnom vremenu. Posebna je pozornost bila posvećena razvoju zaslona koji stvara osjećaj prostora i dubine, a za koji nije potrebno koristiti dodatne naočale ili uređaje.

Projekt Starline trenutno je u upotrebi (ako to tako možemo reći) u nekoliko Googleovih ureda jer se oslanja na posebno izgrađene kabine i specijaliziranu opremu za stvaranje 3D slike. No, u Googleu su uvjereni da će ovakva tehnologija u budućnosti biti dostupnija široj javnosti.

Najavili su kako će više informacija o ovoj tehnologiji podijeliti kasnije tijekom godine, nakon što odrade dodatna testiranja s partnerima.

Znači li to da bismo u budućnosti ovakvu tehnologiju mogli vidjeti u uredima diljem svijeta, kao alternativu sastancima uživo ili možda na pametnim telefonima? Za sad u Googleu šute.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti