Google predstavio platformu za virtualnu stvarnost Daydream

Tijekom jeseni očekujemo prve telefone koji će podržavati Daydream i koji će se koristiti s posebnim VR naočalama i kontrolerom

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.05.2016. / 09:03

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Google je na jučerašnjoj I/O konferenciji predstavio platformu za virtualnu stvarnost Daydream koja će se moći koristiti s određenim modelima pametnih telefona koje pokreće nadolazeća verzija Googleovog mobilnog operativnog sustava (Android N). Prvi telefoni koji će podržavati Daydream na tržištu bi se trebali pojaviti tijekom jeseni, zajedno s VR naočalama i kontrolerom, a Google će na razvoju mobilnih uređaja namijenjenih ovoj platformi raditi s kompanijama poput Samsunga, HTC-a, LG-a, Xiaomija, Huaweija, ZTE-a, Asusa i Alcatela. Nadolazeća verzija Googleovog OS-a imat će Android VR opciju koja će omogućiti optimizaciju aplikacija namijenjenih virtualnoj stvarnosti te će unutar te opcije koristeći posebno dizajnirano sučelje korisnici moći pristupiti VR aplikacijama poput YouTubea, Googleovog Play Storea, Play Moviesa, odnosno aplikacijama kompanija poput Netflixa, Ubisofta, Electronic Artsa i drugih. 

Google bi tijekom jeseni trebao predstaviti i naočale za VR koje će se koristiti s telefonima (slično kao i Samsungov Gear VR) i kontroler, a u budućnosti bi ovakve uređaje i kontrolere koji će podržavati Daydream platformu trebale predstaviti i druge (mobilne) kompanije. Iako Google još nije objavio detaljne specifikacije koje će trebati imati telefoni za korištenje Daydreama, poznato je kako će morati imati posebne senzore, snažne procesore i ekrane visoke rezolucije (na The Vergeu kažu kako će vjerojatno morati imati 4K ekrane). Detaljnije informacije o izgledu samog uređaja, kao i o konkretnim aplikacijama koje će se moći koristiti s Daydreamom trebali bi saznati tijekom jeseni, a trenutno nije poznata niti cijena ovog uređaja. Cijena Samsungovog Gear VR-a iznosi 99 dolara te je za pretpostaviti da bi i cijena Googleovog uređaja trebala biti slična.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti