Google priprema 100 novih autonomnih automobila

Google u suradnji s Fiat Chryslerom priprema sto novih autonomnih automobila baziranih na modelu Pacifica Hybrid

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.05.2016. / 10:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Googleovi autonomni automobili već su odvozili stotine tisuće kilometara po SAD-u, a sljedeće godine testiranja ovih automobila trebala bi početi i u Velikoj Britaniji. Osim testiranja na novim tržištima, sljedeći veliki Googleov korak na ovom tržištu jest suradnja s drugim automobilskim kompanijama pa su tako potpisali ugovor s Fiat Chrysleom o proizvodnji čak 100 autonomnih vozila baziranih na modelu Pacifica Hybrid.

Ovime će se flota Googleovih autonomnih vozila više nego udvostručiti jer ova kompanija trenutno testira oko 70 automobila – riječ je o Toyotinim i Luxusovim vozilima, kao i o Googleovom vlastitom testnom vozilu. Ovo je prvi put da će Google raditi na razvoju ovakvih vozila zajedno s klasičnim automobilskim kompanijama, a prema dogovoru nakon što dizajneri i inženjeri iz Fiat Chryslera obave svoj posao, u tvornici u Michiganu Googleovi inženjeri u te će automobile integrirati senzore, računala i softver potreban za autonomnu vožnju. 'Prilika za rad s inženjerima iz Fiat Chryslera ubrzat će naše napore za razvojem automobila bez vozača zbog kojih će naše ceste biti sigurnije te će svakodnevne destinacije približiti i onim ljudima koji ne voze', komentirao je John Krafick koji se nalazi na čelu Googleovog odjela za razvoj autonomnih vozila.

Pacifica monovolumeni trebali bi biti spremani za testiranje krajem ove godine – prvo na privatnim stazama za testiranje u Kaliforniji, a nakon toga i na javnim cestama. Iako su ovakva vozila s kojima će upravljati računala budućnost te bi jednog dana ljudima čak moglo biti i zabranjeno upravljanje automobilima (ako se pokaže kako su računala bolji i sigurniji vozači koji izazivaju puno manje prometnih nesreća), na Reutersu kažu kako će 2030. godine samo oko 15 posto automobila biti autonomno te da će cestama i dalje većinom voziti klasični automobili kojima će upravljati ljudi.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti